V Německu začala stávka nákladních strojvedoucích, ti z osobní dopravy se přidají v pondělí

Strojvedoucí nákladní dopravy německých drah Deutsche Bahn (DB) v sobotu odpoledne vstoupili do stávky za vyšší mzdy. V pondělí se k akci připojí i strojvedoucí osobních vlaků, což zkomplikuje cestování milionům lidí.

Odborový svaz strojvedoucích (GDL) se stávkou snaží přinutit DB k okamžitému zvýšení mezd, což dráhy odmítají a nabízejí vyšší mzdy od roku 2022. Odbory GDL stávkovaly zhruba před týdnem, k žádné dohodě ale protest nevedl.

Stávka v nákladní železniční dopravě bude mít dopad na zásobování průmyslu, což kritizovaly hospodářská sdružení a svazy dopravců. Spolkový svaz zaměstnavatelů (BDA) vyzval GDL, aby se vrátil k jednacímu stolu, protože odborářská akce poškodí hospodářství, které se zotavuje z následků pandemie nemoci covid-19. Odborářský předák Claus Weselsky jednání odmítá, neboť DB podle něj nepřišly s žádnou novou nabídkou.

Konec ve středu ráno

GDL chce dosáhnout ještě v letošním roce navýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta, požaduje také jednorázový příspěvek kvůli dopadům pandemie 600 eur (zhruba 15 300 korun). To dráhy odmítají a nabízejí vyšší mzdy od roku 2022. Dopravce argumentuje hospodářskými dopady pandemie.

V pondělí se k strojvedoucím nákladních vlaků přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Stávka skončí ve středu nad ránem, což bude jen několik hodin před odjezdem německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na návštěvu Česka. Steinmeier do Prahy pojede vlakem.

DB již oznámily, že od pondělí bude kvůli stávce vypraven jen každý čtvrtý dálkový spoj. Stejná situace byla během stávky před týdnem. Mezi Prahou a Berlínem nebudou v pondělí a v úterý jezdit žádné přímé spoje, vlaky na trati do české metropole budou začínat a končit v Drážďanech.