Keňa nasazuje armádu proti demonstrantům

Keňská vláda v úterý večer oznámila nasazení armády proti násilným protivládním protestům, informovala agentura AFP. Při demonstracích proti navrhované reformě financí u hlavního města Nairobi zemřelo deset lidí a nejméně 31 jich bylo zraněno. Protestující vnikli do parlamentu a část budovy zapálili. Policie použila také vodní děla a slzný plyn a uzavřela vládní budovy.

Vojáci byli nasazeni na podporu policie „v reakci na mimořádnou bezpečnostní situaci způsobenou probíhajícími násilnými demonstracemi“ po celé zemi, které se vyznačují „ničením a narušením klíčové infrastruktury“, uvedl v prohlášení ministr obrany Aden Bare.

Keňský prezident William Ruto označil násilné protesty za „zradu“, debata o zvýšení daní byla podle něj „zneužita nebezpečnými lidmi“. Zároveň dodal, že bezpečnost Keňanů je pro něj nejvyšší prioritou.

Policie v úterý střílela na demonstranty, kteří se snažili vtrhnout do keňského parlamentu, když zákonodárci uvnitř schvalovali zákon o zvýšení daní. Policie zahájila palbu poté, co se jí nepodařilo rozehnat davy slzným plynem a vodními děly. Novinář agentury Reuters napočítal před parlamentem těla nejméně pěti protestujících.

Zdravotník Vivian Achista uvedl, že zastřeleno bylo nejméně deset protestujících. Další zdravotník Richard Ngumo uvedl, že při střelbě bylo zraněno více než padesát lidí, píše agentura Reuters.

Nepokoje se rozhořely minulý týden

„Chceme zrušit parlament. Všichni poslanci by měli odstoupit,“ řekl jeden z protestujících, který do budovy sněmovny pronikl. „Budeme mít novou vládu,“ doplnil. Nepokoje kvůli návrhu na zvýšení daní se v africké zemi rozhořely už minulý týden. Organizátoři protivládních akcí vyzývají k dalším protestům a všeobecné stávce.

Velvyslanci v Keni ze zemí včetně Británie, Spojených států a Německa vydali společné prohlášení, ve kterém vyzývají všechny strany ke zdrženlivosti a představitele státu k nalezení smírného řešení. „Litujeme ztrát na životech a zranění, k nimž došlo i za použití střelby,“ uvádí se v prohlášení velvyslanců. Také generální tajemník OSN António Guterres vyzval keňské bezpečnostní složky a policii ke zdrženlivosti a k tomu, aby bylo zachováno právo lidí na pokojný protest.

Policie použila slzný plyn také proti skupinám demonstrujících v jednom z největších keňských slumů Kibera. Někteří z nich podle Reuters provolávali heslo: „Ruto musí pryč“ s odkazem na prezidenta země Williama Ruta. Lidé nespokojení s daňovou reformou vyrazili do ulic i ve městech Mombasa a Kisumu.

Stovky zraněných a zatčených

„Jsme mladí, silní a máme čas. Nedělejte z nás hlupáky,“ řekl jeden z protestujících. Protestů se podle médií účastní zejména mladí lidé, kteří požadují, aby vláda zcela ustoupila od návrhu nového finančního zákona, jehož součástí je například šestnáctiprocentní daň na chléb a daně ve výši 2,5 procenta na vozidla.

Keňská vláda část návrhu zákona stáhla 18. června, v tu dobu ale už protesty nabraly povahu celkové nespokojenosti s vládou prezidenta Ruta, podotýká Reuters. V zákoně podle BBC nicméně zůstaly kontroverzní návrhy, jako je daň na specializovaná nemocniční zařízení nebo zvýšení dovozové daně.

Minulý týden si nepokoje v hlavním městě Nairobi vyžádaly první oběť, devětadvacetiletého muže. Další stovky lidí byly zraněny a zatčeny. Policie proti demonstrantům již použila kromě slzného plynu i vodní děla, uvádí zprávy humanitárních organizací.