V ekvádorských prezidentských volbách má navrch Gonzálezová, bude druhé kolo

Nedělní první kolo předčasných prezidentských voleb v Ekvádoru vyhrála levicová kandidátka Luisa Gonzálezová. Nezískala ale dostatečný počet hlasů pro okamžité vítězství a dojde na druhé kolo. V tom se zřejmě utká s podnikatelem Danielem Noboou. V zemi platí výjimečný stav kvůli nedávné vraždě jednoho z prezidentských kandidátů.

Agentura DPA s odvoláním na údaje státního volebního úřadu CNE uvádí, že po sečtení 92 procent hlasů má advokátka a bývalá poslankyně Gonzálezová více než 33procentní podporu, Noboa získal přibližně 24 procent hlasů.

Druhé kolo by se nekonalo, kdyby Gonzálezová získala už nyní více než 40 procent hlasů a na Nobou by měla náskok deseti procentních bodů nebo kdyby hned v prvním kole obdržela přes padesát procent hlasů.

O tom, kdo se stane příštím prezidentem, voliči definitivně rozhodnou 15. října.

Volby v Ekvádoru se konaly předčasně proto, že prezident Guillermo Lasso v květnu rozpustil jednokomorový parlament. Učinil tak během jednání o možném sesazení hlavy státu kvůli obvinění ze zpronevěry a korupce. Lasso obvinění odmítá. Nový prezident se ujme úřadu 26. října a bude v něm jen rok a půl, po zbytek Lassova mandátu.

Nedělní hlasování neprovázely k úlevě obyvatel Ekvádoru větší incidenty, píše BBC. Předvolební kampaň poznamenala vlna násilí, během které skupina útočníků zastřelila Fernanda Villavicencia, jednoho z prezidentských kandidátů. Motivem vraždy mohla být jeho kritika drogových gangů, ale i zkorumpovaných úředníků a policistů.

Guatemala odmítla zavedené strany

V neděli se už druhé kolo prezidentské volby konalo v Guatemale. Hlavou státu se stal čtyřiašedesátiletý poslanec a bojovník proti korupci Bernardo Arévalo, jenž s přehledem porazil někdejší první dámu Sandru Torresovou.

Arévalo získal podporu více než 58 procent voličů, zatímco Torresová necelých 37 procent.

Bývalý diplomat Arévalo se stal velkým překvapením prezidentských voleb v nejlidnatější zemi Střední Ameriky, když se mu a jeho straně Semilla (Semínko) podařilo vybudovat rozsáhlé protikorupční hnutí. Jeho vítězství agentura Reuters hodnotí jako odmítnutí zavedených guatemalských politických stran.

Arévalovi, který chce prosadit důkladnější potírání organizovaného zločinu a nové sociální programy proti chudobě, už gratuloval stávající prezident Alejandro Giammattei. Do ulic země se vydala slavit řada příznivců příští hlavy státu.