V části Brazílie zuří nejvíc požárů za dvě dekády

Lesní požár kolem brazilského hlavního města Brasília zničil za dva dny už pětinu vegetace, sdělili hasiči. Dým zahalil ulice metropole, podle úřadů se ale daří dostat plameny pod kontrolu. Vyšetřovatelé se domnívají, že za požár mohou žháři. S plameny se snaží hasiči vypořádat i v jiných částech jihoamerické země. Například ve státě Sao Paulo je nejvíce ohnisek za posledních dvacet let.

Brazilský stát Sao Paulo zažil letos co do požárů nejhorší srpen od roku 1998, kdy se začaly vést příslušné záznamy. Úřady nyní evidovaly na 3480 ohnisek požárů, což byl více než dvojnásobek počtu za celý loňský rok v této oblasti. K rychlému šíření plamenů přispívá dlouhodobé sucho, které sužuje velkou část jihoamerické země. 

Kouř z rozsáhlých lesních požárů tento týden zahalil i brazilskou metropoli. Někteří z jejích téměř tří milionů obyvatel kvůli tomu začali chodit ven v rouškách, ministerstvo zdravotnictví už koncem srpna doporučilo také omezit pobyt venku, zejména dětem a důchodcům.

Zdravotníci v posledních týdnech zaznamenali nárůst případů zánětu spojivek, záchvatů astmatu či jiných dýchacích potíží. Brasília se přitom nepotýká s tak vysokým znečištěním vzduchu jako největší brazilské město Sao Paulo či dřívější metropole Rio de Janeiro.

V části Brazílie zuří nejvíc požárů za dvě dekády (zdroj: Reuters/Ane Alencar)