USA dovolí od 8. listopadu vstup očkovaným lidem z většiny evropských zemí včetně Česka

Od 8. listopadu bude možné cestovat do Spojených států. Americký prezident Joe Biden podepsal opatření, které umožní vstup do země očkovaným lidem z většiny evropských zemí včetně České republiky. Do Spojených států bude možné létat také z Číny nebo Indie. Očkování bude pro cestu do země povinné téměř pro všechny cestující nad 18 let, dětí se požadavek netýká.

Spojené státy znemožnily již loni v březnu přílety lidem z mnoha zemí včetně států schengenského prostoru, Velké Británie, Číny, Indie, Jihoafrické republiky, Íránu a Brazílie. Kdo odtud chtěl cestovat do USA, musel pobýt dva týdny v jiné zemi. Zákaz přímých cest skončí 8. listopadu.

„V zájmu Spojených států je opustit tyto restrikce stanovené pro jednotlivé země (…) a přijmout opatření pro cestující letadlem, které stojí převážně na očkování,“ uvedl Biden v odůvodnění svého příkazu. Jeho vláda oznámila záměr uvolnit nynější restrikce již v druhé polovině září.

Pro lidi cestující do USA bude vesměs povinné očkování, ale navíc i test. Cestující budou muset ukázat již před nástupem do letadla doklad o tom, že poslední dávku vakcíny dostali nejméně před dvěma týdny. Navíc budou muset předložit i negativní test na koronavirus starý nejdéle 72 hodin. Pro osoby, které mají z požadavku na očkování výjimku, nesmí být starší než 24 hodin.

Bílý dům potvrdil dřívější zprávy o tom, že očkovány nebudou muset být děti do 18 let. Výjimku budou mít i lidé, kteří se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů. Cestující z asi padesáti zemí s mírou proočkovanosti menší než deset procent, kteří do USA nemíří jako turisté, mohou rovněž obdržet výjimku. Ti, kteří budou z pravidel vyňati, však budou muset povětšinou podstoupit očkování v USA, pokud budou chtít v zemi zůstat déle než 60 dní.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) již dříve oznámilo, že USA budou pro vstup do země uznávat veškeré vakcíny schválené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). K nim patří všechny vakcíny používané v Evropské unii.