Francouzské děti nově potřebují očkování či testy, chtějí-li sportovat

Studio ČT24: Zpravodaj Šmíd o očkování mladých Francouzů (zdroj: ČT24)

Ve Francii vstupuje v platnost část pravidel covidového pasu, podle kterých musejí být očkovány děti od 12 do 17 let, pokud chtějí sportovat, navštívit kino či restauraci. Jinak musí pravidelně předkládat výsledky testů či doklad o prodělaném onemocnění.

Potvrzení o bezinfekčnosti ve formě QR kódu jsou ve Francii nutná pro využití dálkových spojů nebo při návštěvě tělocvičen, plaveckých bazénů či kin. Osoby nad osmnáct let se jimi musí prokazovat už skoro dva měsíce. Děti od dvanácti let, které se mohou nechat očkovat, dostaly odklad kvůli pomalejšímu rozjezdu vakcinační kampaně v této věkové skupině.

Jak upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, řada rodičů či asociací považuje opatření za diskriminační, protože zatímco mnoho dětí oželí návštěvu restaurace či kavárny, zamezení možnosti sportovat je problém. V praxi znamená prokazování covid pasem dva testy týdně – v případě, že rodiče nechtějí děti očkovat.

Řada rodičů si podle zpravodaje klade otázku, proč je nutné očkovat děti, když i vakcinovaní mohou přenášet koronavirus a cílem je ochránit nejzranitelnější skupiny, mezi něž děti nepatří. Francouzská vláda se rodiče snažila přesvědčit několika kampaněmi, kdy zdůrazňovala například to, že dětem očkování ulehčí pohyb mezi vrstevníky.

„Do této chvíle 27 procent mladistvých v této kategorii nemá první dávku. To je podle vlády vysoký počet,“ doplňuje Šmíd.

Situace se zlepšuje

Korespondent ČT předpokládá, že protesty proti covidovým opatřením naberou na intenzitě, zároveň si ale mnoho rodičů řekne, že své potomky nechají očkovat. „Vláda s tím počítá a vydala prohlášení, že covid pasy mohou platit do léta příštího roku. To je jasný podtext toho, že kdo váhá s očkováním, může být bez sportu až do příštího léta,“ líčí.

Dodává, že ve Francii už sedmý týden klesá počet pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče a nestoupá ani počet nových případů – denní přírůstky se usadily kolem pěti tisíc, zatímco v létě dosahovaly až dvaceti tisíc nakažených.

Mluvčí vlády Gabriel Attal ve čtvrtek také oznámil, že díky zlepšení epidemické situace nebudou od 3. října povinné roušky při vyučování na základních školách. Bude to ale platit jen pro ty departementy, kde není v pětidenním průměru více než padesát nakažených na sto tisíc obyvatel. Například v Paříži by tak vzhledem k aktuálním statistikám roušky byly nutné dál.