Do restaurace jen se zdravotním pasem. Francouzská Ústavní rada schválila covidový zákon

Francouzská Ústavní rada schválila platnost covidového zákona, a to včetně kritizované nutnosti prokazovat se zdravotními pasy v restauracích a kavárnách. Naopak odmítla povinnou izolaci nakažených, napsala agentura AFP.

Nejvyšší soudní instituce ve Francii uvedla, že zdravotní pasy představují vyvážený kompromis mezi svobodami jednotlivce a ochranou veřejného zdraví. Soudci však míní, že povinná desetidenní izolace pacientů nakažených covidem-19 „nutná, vhodná a přiměřená“ není.

Odmítli také, aby zaměstnavatelé v klíčových odvětvích mohli propustit pracovníky s krátkodobou pracovní smlouvou, kteří se odmítnou očkovat či prokázat negativním testem.

Právní norma, kterou na konci července schválil francouzský parlament, začne platit od 9. srpna. Zdravotní pasy zahrnují potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativní test na koronavirus.

Pasy budou platit pro restaurace, obchodní domy, návštěvu domova důchodců nebo lékaře, potřebné jsou i pro cestování letadlem a při delších cestách autobusem či po železnici. Už od 21. července je pas potřebný pro vstup na kulturní akce pro více než padesát lidí, do muzeí, kin či sportovišť.

Kontroverze

Proti zdravotním pasům a povinnému očkování zdravotníků a hasičů, které je v zákoně rovněž zahrnuto, se ve Francii poslední tři víkendy masivně protestovalo. Do ulic v sobotu po celé zemi vyšlo přes 200 tisíc lidí. Zdravotní pasy podle odpůrců prohlubují nerovnosti mezi občany, diskriminují chudší vrstvy obyvatelstva a omezují svobodu.

Zároveň však zákon hrozící nevpuštěním do restaurací, barů a kaváren vyvolal vlnu zájmu o očkování. Odpůrci právní normy však jejího autora, prezidenta Emmanuela Macrona, viní z omezování svobody a diskriminace vůči nenaočkovaným. Podle francouzského státníka je odmítání vakcinace sobecké a nezodpovědné.

Bezmála polovina Francouzů, tedy 48 procent, podle středečního průzkumu společnosti Elabe s protesty proti zdravotním pasům nesouhlasí, 37 procent je podporuje. Většina (okolo 60 procent) je ochotna se na požádání pasem prokázat a také podporuje povinnou vakcinaci.