Ukrajinci odrazili desítky ruských výpadů v okolí Bachmutu. Útočníci změnili taktiku, píše ISW

Ukrajinci u Bachmutu na východě země zaujali nové obranné pozice, jejich cílem je odolat desítkám ruských útoků v oblasti, informovala agentura Reuters. Ruské ztráty jsou vysoké, ale obránci potřebují munici a vyspělé technologie. V Bachmutu zůstává asi pět tisíc civilistů včetně desítek dětí. Ukrajinské úřady chtějí z města všechny děti evakuovat, i kdyby s tím jejich rodiče nesouhlasili. K evakuacím se chystají i v ostřelovaném Kupjansku.

Web Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova napsal, že ruské ztráty v okolí Bachmutu jsou až sedmkrát vyšší než ukrajinské, informaci však nelze nezávisle ověřit.

Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské zdroje píše, že ruské jednotky za posledních 24 hodin provedly téměř dvě stovky útoků v pěti klíčových oblastech frontové linie u Bachmutu, o jehož dobytí usilují od začátku srpna. Útoky doprovází silná dělostřelecká palba, která za poslední den zasáhla i obec Časiv Jar západně od Bachmutu a několik dalších vesnic. Na jihu země v Chersonské a Záporožské oblasti ruská armáda ostřelovala kolem čtyřiceti obcí.

Nové obranné pozice u Bachmutu

Nová ukrajinská obrana u Bachmutu podle Volodymyra Nazarenka, důstojníka ukrajinské národní gardy, sestává ze zákopů v okolních městech a vesnicích situovaných dvacet až čtyřicet metrů od sebe. „Potřebujeme co nejvíc munice. Na počtu nepřátelských vojáků nezáleží, záleží na technologiích,“ řekl Nazarenko.

Válka na Ukrajině bude ústředním tématem páteční návštěvy německého kancléře Olafa Scholze v Bílém domě a Spojené státy podle médií v pátek oznámí další balík vojenské pomoci pro ukrajinskou armádu v hodnotě 400 miliard dolarů (asi 8,8 bilionu korun). Ten bude obsahovat především zvláštně upravenou munici GMLRS do raketových systémů HIMARS, munici pro bojová vozidla Bradley nebo pontonové mosty.

Evakuace

V Bachmutu dál zůstává ještě asi pět tisíc civilistů včetně sedmatřiceti dětí, podle serveru Kyiv Independent to uvedl šéf místní oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Evakuaci úřady přitom nařídily už loni v létě.

Většina z lidí, kteří dosud zůstávají ve městě, ale podle Kyrylenka domovy opustit odmítá. Někteří z nich se před pracovníky zajišťujícími přesun přímo schovávají.

Vicepremiérka Iryna Vereščuková ve středu uvedla, že všechny děti musejí být vzhledem k závažnosti situace z místa evakuovány, i kdyby s tím jejich rodiče nebo opatrovníci nesouhlasili. Intenzitu bojů ve městě ukázala nedávno reportáž Rádia Svobodná Evropa.

O dobytí města s předválečnou populací sedmdesát tisíc lidí usiluje Rusko už měsíce, a to za cenu obrovských ztrát. Ovládnutí Bachmutu by pro Rusko bylo prvním významným vítězstvím za více než půl roku a mohlo by mu otevřít cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti. Velení ukrajinské armády označilo tento týden situaci v Bachmutu za mimořádně napjatou.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné svodce situace na ukrajinském bojišti uvedl, že ruské síly nejspíše utlumily snahy o obklíčení Bachmutu a místo toho soustředí tlak na ukrajinské obránce, aby se z města stáhli sami. Hlavní směr útoků je nyní veden severozápadně od města, zřejmě s cílem donutit Ukrajince k ústupu po prakticky poslední volné přístupové silnici T0504 směrem na západ. Podobnou taktiku uplatnili Rusové také při loňském dobývání Severodoněcku a Lysyčansku, připomíná ISW.

Odchod dětí z ostřelovaného Kupjansku

Kvůli neustálému ruskému ostřelování nařídilo vedení Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny evakuaci stovek dětí, lidí s omezenou pohyblivostí a invalidů z města Kupjansk.

Šéf vojenské správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov řekl, že tito lidé se evakuují do bezpečnější části regionu. Podle úřadů je nyní v Kupjansku přes osm set dětí, okolo sedmi set dvaceti invalidů a sto čtyřicet osob s omezenou pohyblivostí, informovala agentura Interfax Ukrajina. Syněhubov uvedl, že ruská armáda z raketometů ostřelovala několik míst, včetně Kupjansku.

Ten leží asi sto kilometrů na jihovýchod od Charkova, před začátkem invaze zde žilo asi třicet tisíc lidí. Ruské jednotky ho brzy obsadily, loni v září je během bleskové protiofenzivy z města, jež je důležitou dopravní křižovatkou, vytlačila ukrajinská armáda. Ruské síly, posílené díky mobilizaci, však v oblasti útoky obnovily, píše agentura AFP.