Ukrajina hlásí, že na ruské základně zasáhla nejmodernější stíhačku okupantů Su-57

Ukrajina poprvé zasáhla nejmodernější ruskou stíhačku Su-57, uvedla na svém webu ukrajinská vojenská rozvědka HUR. K zásahu podle ní došlo na letecké základně v Achtubinsku v ruské Astrachaňské oblasti severně od Kaspického moře u hranic s Kazachstánem. Ruské i ukrajinské zdroje v sobotu informovaly o útocích dronů v tomto regionu a v několika oblastech na ruském severním Kavkaze.

Příspěvek na svém webu doprovodila satelitními snímky stíhačky na letišti v Achtubinsku z pátku a soboty. Zatímco na pátečním záběru je stroj neporušený, na sobotním jsou v okolí letadla patrné stopy po ohni a explozi.

Poškození Su-57, kterých je ve službě jen několik, je podle rozvědky vůbec první. Zda je stroj vyřazený z provozu, není jasné. Achtubinské letiště se nachází 589 kilometrů od válečné zóny na Ukrajině, uvedla HUR.

Londýn: Rusko Su-57 nasazuje omezeně, bojí se poškození pověsti a vyzrazení technologií

O nasazení Su-57 k útokům na ukrajinskou protivzdušnou obranu informovala ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenovaný zdroj už v prvních měsících plnohodnotné ruské války zahájené v únoru 2022. O využití této stíhačky v boji proti Ukrajině nejpozději od června 2022 informovala loni v lednu rovněž britská vojenská rozvědka.

Prototyp „neviditelné“ ruské stíhačky se poprvé vznesl do vzduchu 29. ledna 2010, více než deset let po americkém stroji F-22 Raptor, kterému se ruský letoun podobá. Suchoj Su-57 je víceúčelový stíhací letoun páté generace, který nepřátelské radiolokátory mohou jen obtížně zachytit. V bojových podmínkách ho ruská armáda poprvé vyzkoušela v roce 2018 v Sýrii.

Na počátku loňského roku britští zpravodajci upozornili, že v rámci současného rusko-ukrajinského konfliktu se mise těchto strojů omezují na přelety nad ruským územím a odpalování raket vzduch-země nebo vzduch-vzduch proti cílům na Ukrajině. „Rusko se pravděpodobně snaží zabránit tomu, aby byla poškozena jeho pověst a aby byly vyzrazeny citlivé technologie, což by se stalo v případě ztráty některého Su-57 nad Ukrajinou,“ uvedla britská vojenská rozvědka.

Ukrajinské drony poprvé útočily i na severním Kavkaze

Ukrajinci neuvedli, jaké bojové prostředky při útoku na Su-57 použili, rozvědka však pravidelně vysílá drony dlouhého doletu proti cílům ležícím stovky kilometrů hluboko na ruském území. V sobotu ruské zdroje informovaly o útocích v několika regionech včetně právě Astrachaňské oblasti.

Vůbec poprvé útočily ukrajinské drony v sobotu také na severním Kavkaze, konkrétně v republikách Severní Osetie-Alanie a Dagestán. Úder v Severní Osetii mířil na letiště v Mozdoku, odkud startují ruské stroje k útokům na Ukrajinu, v Dagestánu bylo cílem zřejmě ropné pole. Následky útoků nejsou zcela jasné.

V neděli pak přišla zpráva, že v ruské Bělogorodské oblasti, která je častým cílem náletů ukrajinských dronů, hoří u obce Rakitnoje muniční sklad. Podle dostupných informací vypukl požár zřejmě v důsledku zásahu během vzdušného poplachu. Na místě se ozývají výbuchy. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila drony.