U chorvatského Šibeniku vypukl velký požár, ochromil dopravu na jadranské magistrále

U chorvatského města Šibeniku vypukl rozsáhlý požár, na místě zasahovalo přes 160 hasičů a sedm hasicích letadel, informoval portál listu Večernij list. Plameny zachvátily budovy a v důsledku silného větru zasáhly i jadranskou magistrálu. Doprava byla ochromena, na trase do Splitu se vytvořily velké kolony, dálnice z Primoštenu do Šibeniku zatím není průjezdná. Tři hasiči utrpěli zranění, nadýchali se kouře, na místě jim byla poskytnuta pomoc.

Plameny zasáhly domy v obci Grebaštica, kde úřady evakuovaly místní obyvatele. Podle chorvatských médií se požár přestal šířit do dalších oblastí, ale stále hoří v již zasažených místech. Hasiči na místě zůstanou celou noc. Podle prvních odhadů bylo zatím spáleno kolem šesti set hektarů.

Panika vypukla také mezi turisty. U Primoštenu se vytvořila velká kolona aut, když se mnozí snažili město opustit. Policie apeluje na turisty a obyvatele, aby se nevystavovali nebezpečí.

Teploty přesahují čtyřicet stupňů

Současná vlna veder nazvaná Kerberos podle trojhlavého psa z řecké mytologie, který střežil vchod do podsvětí, zasáhla celý Balkán. Teploty přesahují čtyřicet stupňů Celsia.

V jadranském letovisku Nin se desítky návštěvníků pláže obalily hustým černým bahnem, o němž se věří, že má léčivé účinky a poskytuje účinnou ochranu proti slunci, uvedla agentura Reuters. „To (bahno) je určitě lepší než opalovací krém, myslím, že ochranný faktor je mnohem lepší,“ řekl agentuře turista ze Slovenska.

Meteorologové a lékaři v Černé Hoře, Bosně a Hercegovině i Srbsku varovali lidi, aby zůstali doma nebo pili hodně tekutin, pokud se vydávají ven. Očekávalo se, že teploty v celém regionu zůstanou kolem čtyřicet stupňů Celsia až do příštího týdne.