Trump nařkl Clintonovou, že bere drogy. Před poslední debatou chce testy

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump obvinil svou soupeřku Hillary Clintonovou z užívání narkotik. Navrhl, aby se oba před příští televizní debatou podrobili drogovému testu. „Láduje to do sebe, když zrovna neagituje,“ prohlásil Trump na shromáždění v New Hampshire. Zopakoval rovněž, že Clintonová patří do vězení.

Republikánský kandidát prohlásil, že Clintonová mohla být pod vlivem narkotik při jejich zatím poslední televizní debatě v St. Louis. Nebyla podle něj v normálním stavu. Na konci debaty se podle Trumpa sotva pohybovala, málem prý nedošla do auta.

„Sportovci musejí procházet drogovým testem, měli bychom ho před příští debatou podstoupit také. Proč ne?“ položil řečnickou otázku Trump. Příští, poslední televizní debata čeká oba kandidáty ve středu v Las Vegas.

Trump: Volby jsou zmanipulované

Trump zároveň zpochybnil spravedlivost amerických prezidentských voleb a zopakoval svou hrozbu z debaty v St. Louis, že po příchodu do Bílého domu nechá svou protikandidátku zavřít.

„Hillary Clintonová by měla být stíhána a měla by být ve vězení,“ napsal Trump na sociální síti Twitter. „Místo toho se uchází o funkci prezidenta ve volbách, které vypadají jako zmanipulované,“ dodal.

Manipulacemi, které podle něj šíří „zkorumpovaná média“ za účelem prosadit zvolení Clintonové, Trump narážel na sérii obvinění ze sexuálního obtěžování, která proti němu vzneslo už několik žen. Newyorský miliardář vše odmítl a jejich autorky označil za lhářky. Hodlá je žalovat.

Volby jsou poctivé, oponují i republikáni

Agentura AP Trumpovy výroky komentovala slovy, že v zemi s tradicí pokojného předávání moci je zpochybňování spravedlnosti voleb ohromujícím narušením důvěry v americkou demokracii.

Proti slovům republikánského kandidáta se prostřednictvím své mluvčí ohradil také Trumpův republikánský kolega Paul Ryan. „Naše demokracie je založena na důvěře ve výsledky voleb. Ryan je pevně přesvědčen, že americké státy zorganizují volby poctivě,“ uvedla mluvčí předsedy Sněmovny reprezentantů.

Rozhořčeně komentoval Trumpovy výroky volební štáb Clintonové. „Účast v politickém systému, a zejména v hlasování, by měla být podporována, nikoli zatracována jen proto, že se kandidát bojí porážky,“ prohlásil manažer kampaně demokratické favoritky Robby Mook.

Podle posledního výzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos má Clintonová šanci víc než 95 procent, že listopadové prezidentské volby vyhraje. Zvlášť pozorně sledují agentury nálady ve státech, kde je poměr sil vyrovnaný a které mohou o výsledku rozhodnout. Clintonová má navrch na Floridě, v Severní Karolíně a Coloradu, v Ohiu a Nevadě je výsledek vyrovnaný.