Sahal mi pod sukni, líbal mě. Další ženy vzpomínají na Trumpa

Už osm žen se veřejně přihlásilo jako oběti sexuálních útoků Donalda Trumpa. Kandidát americké Republikánské strany na prezidentský úřad obvinění odmítá a výpovědi označuje za cílenou kampaň volebního štábu své soupeřky Hillary Clintonové. Není podle něj náhodou, že se obvinění objevila až měsíc před volbami. Novou hlavu státu si Američané zvolí již 8. listopadu.

Summer Zervosová se zúčastnila Trumpovy reality show Učedník (The Apprentice). Novinářům se nyní v slzách svěřila, že republikánský kandidát ji v roce 2007 osahával a líbal v hotelu v Beverly Hills, když s ním měla projednávat pracovní nabídku. „Nemáš právo zacházet s ženami jako se sexuálními objekty jenom proto, že jsi hvězda,“ vzkázala miliardáři.

Zervosová novinářům popsala „přijímací pohovor“ s Trumpem
Zdroj: Kevork Djansezian/Reuters

Kristin Andersonová v pátek listu The Washington Post řekla, že jí Trump v 90. letech v newyorském nočním klubu sahal pod sukni. „Nevím, proč to udělal. Vypadalo to, že si chce dokázat, že může udělat cokoliv a nic se mu nestane,“ řekla americkému deníku.

Trump: Jsou to lži

Americký miliardář se domnívá, že ženy, které stížnosti uveřejňují, usilují o slávu a peníze. Svým stoupencům vzkázal, že předloží důkazy a „strašlivé lhářky“ bude žalovat. Na sociální síti Twitter poznamenal, že jejich obvinění jsou „stoprocentně vykonstruovaná tvrzení, která šíří média a volební štáb Clintonové“. Jejich cílem je prý otrávit smýšlení amerických voličů.

Agentura AP však hodnotí, že Clintonová do Trumpových skandálů příliš nezasahuje a naopak se drží zpátky. Upozorňuje ale na zapojení současného prezidenta Baracka Obamy do kampaně. Ten prohlásil, že „není třeba být manželem ani otcem, abychom pochopili, že Trumpův slovník, jeho úvahy a skutky jsou nepřijatelné“.

Do republikánského kandidáta se opřela také choť současného prezidenta Michelle Obamová. „Nemůžeme dopustit, aby naše děti byly tomuto vystaveny byť jedinou minutu, nemluvě o čtyřech letech,“ vzkázala s poukazem na čtyřletý prezidentský mandát.

Aféra odrazuje sponzory

Nová obvinění navazují na skandální video z roku 2005, které se objevilo na sociálních sítích. Trump v něm popisuje, jak útočí na ženy bez obavy z postihu – celebrita si to prý může dovolit. V následné druhé veřejné debatě s Hillary Clintonovou označil kompromitující výroky za nevázané řečnění. Nikdy se prý ničeho takového nedopustil.

Trumpovy potíže podle amerických médií omezují tok peněz, které dárci věnují na jeho prezidentskou kampaň. Za minulé tři měsíce republikáni shromáždili o 25 procent méně financí než ve stejném období před čtyřmi lety, kdy se o prezidentský úřad ucházel Mitt Romney.

Aféra oslabila i Trumpovy pozice mezi čelnými republikány, když několik z nich v čele s šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem rezignovali na Trumpovu podporu. Podle analytiků, na něž se odvolává agentura AP, se ale skandály nijak nedotkly tvrdého jádra Trumpových stoupenců.