Část republikánských sponzorů chce nového kandidáta. Vyloučeno, reagoval Trump

Další ze série urážlivých výroků z úst Donalda Trumpa rozpoutal u republikánů silnou diskusi o tom, zda nevyslat měsíc před volbami do klání s demokratkou Hillary Clintonovou někoho jiného. Skupina dárců finančně podporujících stranu podle agentury AP nabídla, že dá peníze na kampaň nového kandidáta. Trump vzápětí rázně odmítl, že by se kdy kandidatury vzdal. Ani většina členů republikánského výboru podle amerických médií změnu nepodporuje.

Trump, který se minulý týden dostal do potíží kvůli spekulacím médií o tom, že neplatí daně z příjmu, sklidil bouři nevole za další ze série urážlivých výroků na adresu žen. Vůči jeho obscénním slovům o sexu s vdanou ženou, která pronesl na nově zveřejněném videozáznamu z roku 2005, se ohradili přední členové strany včetně šéfa výboru Reince Priebuse či předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana.

Trump na videozáznamu popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou. Vychloubá se také, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. „Když jste hvězda, nechají vás to dělat. Můžete dělat, co chcete,“ řekl a chvíli nato použil i vulgárnější výrazy.

Posléze se za uvedené výroky omluvil, „pokud někoho urazily“, a označil je za „žertování“. Zveřejnění zmíněného záznamu podle něj „není nic jiného než jen odpoutávání pozornosti“.

Donald Trump v Milwaukee
Zdroj: Eric Thayer/Reuters

Někteří z republikánských členů Kongresu uvedli, že stahují svou dříve deklarovanou podporu Trumpovi a část z nich se veřejně vyslovila pro hledání nového kandidáta. Většina členů řídicího republikánského výboru, který má podle stranických stanov možnost Trumpa jako vítěze primárek nahradit jiným prezidentským uchazečem, však o tom podle webu Politico.com nehodlá ani uvažovat.

Sám newyorský miliardář na tyto informace reagoval rázně. „Nikdy bych neodstoupil. Nikdy v životě bych neodstoupil,“ řekl listu The Washington Post. Dodal, že v souvislosti se zveřejněným videem se mu dostalo řady hlasů podpory.

Proti zámožnému realitnímu podnikateli se postavil i jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, kterého by část republikánů ráda viděla na Trumpově místě v čele kandidátky. Kritickou poznámku si neodpustila ani Trumpova žena Melanie.

„Jako manžel a otec jsem byl uražen slovy a činy popisovanými Donaldem Trumpem na 11 let starém videu zveřejněném včera (v pátek),“ uvedl v prohlášení guvernér Indiany Pence. „Neomlouvám jeho výroky a nemohu je hájit,“ dodal muž považovaný za představitele tradičních konzervativních hodnot.