Trump viní americká média z práce pro Clintonovou. Neplatil podle nich daň z příjmu

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump možná neplatil podle deníku The New York Times osmnáct let daň z příjmu. Nedopustil se úniku, umožnila mu to vysoká ztráta v polovině 90. let. Ačkoli Trump informaci samotnou nezpochybnil, štáb jeho kampaně obvinil New York Times i „všechna zavedená média“, že jsou „prodlouženou rukou kampaně Clintonové“.

Podle New York Times měl Donald Trump v roce 1995 ztrátu 916 milionů dolarů, což byl důsledek několika chybných rozhodnutí v předchozích letech – nevhodně načasované koupě hotelu, problémů s několika kasiny či neúspěchu při pokusu o podnikání v letectví. Tak vysoká ztráta ovšem podnikateli umožnila snižovat dalších osmnáct let svůj zdanitelný příjem více než o 50 milionů dolarů, upozornil deník s odkazem na vyjádření daňových expertů. Je tedy možné, že Trump léta neplatil daň z příjmu. Deník ovšem připomněl, že přesné údaje o Trumpových zdanitelných příjmech za poslední roky jsou zatím neznámé.

Donald Trump informaci o tom, že měl osmnáct let sníženou daň z příjmu, nepopřel. „Pan Trump je velmi zdatný obchodník a je součástí jeho zodpovědnosti vůči byznysu, rodině a zaměstnancům, aby neplatil více daní, než po něm zákony vyžadují,“ prohlásil naopak štáb jeho kampaně. Současně však zdůraznil, že Trump zaplatil miliony dolarů na jiných odvodech, například na majetkových daních nebo na daních z nemovitostí.

Prezidentský kandidát se přesto vůči New York Times důrazně ohradil. Tvrdí, že novináři získali údaje o jeho hospodaření nelegálně. Podle Trumpa newyorský deník pracuje pro jeho demokratickou rivalku. „The New York Times, stejně jako všechna zavedená média, je prodlouženou rukou kampaně Clintonové, Demokratické strany a jejich zájmů,“ uvedl štáb republikánského kandidáta.

Donald Trump dlouhodobě čelí kritice za to, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Republikán se brání tím, že jeho daňové přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.