Trump je rasista, podvodník a šejdíř, řekl Kongresu jeho bývalý právník, který za něj chtěl položit život

Události: Cohen vypovídá v Kongresu proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Nynější americký prezident Donald Trump vedl obchodní jednání v Rusku i po začátku stranických primárek před prezidentskými volbami v roce 2016. Před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu to pod přísahou prohlásil Trumpův někdejší osobní právník Michael Cohen. V roce 2017 přitom Cohen v Kongresu USA tvrdil, že jednání o realitním projektu v Moskvě skončila ještě před primárkami. Trumpa Cohen označil za lháře a řekl, že i jeho prezident nutil lhát. Prezident ještě před jednáním na Twitteru napsal, že Cohen opět lže, aby si zkrátil tříletý trest vězení, ke kterému v květnu nastoupí.

Michael Cohen přísahá před slyšením v Kongresu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Přes deset let byl Cohen osobním právníkem a důvěrníkem nynějšího prezidenta. Prý by se pro něj nechal i zastřelit. Teď ale svého bývalého šéfa nešetří. „Vím, kdo pan Trump je. Je to rasista. Je to podvodník. A šejdíř,“ prohlásil.

„Když jsem v roce 2007 přijímal práci pro Donalda Trumpa, nenapadlo by mě, že bude kandidovat na prezidenta, že povede kampaň založenou na nenávisti a nesnášenlivosti a že skutečně vyhraje. Lituji veškeré pomoci a podpory, kterou jsem mu poskytl,“ uvedl před výborem Sněmovny reprezentantů.

Prezident celé Cohenovo vystoupení předem odmítl. „Michael Cohen mě zastupoval (bohužel) jako jeden z mnoha právníků,“ napsal na Twitteru. „Dělal špatné věci, které s Trumpem nesouvisí. Lže, aby si snížil trest vězení,“ dodal prezident. Bílý dům v úterý v prohlášení označil Cohena za „usvědčeného lháře“.

Michael Cohen připustil, že může být považován za nedůvěryhodného, neboť se přiznal, že v roce 2017 senátnímu výboru pro dohled nad tajnými službami lhal. Prohlásil ale, že nyní hovoří pravdu, což dokazuje i jeho rozhodnutí vypovídat před výborem veřejně.

Nejpozději do 6. května musí Cohen nastoupit trest tříletého vězení za porušení pravidel pro financování volební kampaně.

Studio ČT24: Záznam výpovědi Michaela Cohena před výborem Kongresu (zdroj: ČT24)

Trump jednal s Rusy i během primárek

Obchodní jednání s Ruskem, které Cohen během svědectví zmínil, se týkalo neuskutečněného realitního záměru postavit v Moskvě mrakodrap Trump Tower. Trump již dříve řekl, že si přesně nepamatuje, kdy jednání skončilo, ujistil ale, že se nic nesnaží tajit.

Cohen zároveň připustil, že neví o žádném přímém důkazu, který by Trumpa či jeho kampaň usvědčoval z volební spolupráce s Ruskem. Dodal ale, že v této věci chová jistá podezření.

V této souvislosti zmínil newyorskou schůzku Trumpova syna Donalda mladšího s ruskou právničkou blízkou Kremlu Nataljí Veselnickou v červnu 2016. Trump mladší chtěl od Veselnické získat informace o otcově demokratické soupeřce Hillary Clintonové, nic nového se ale nedozvěděl. Trump tvrdí, že o synově schůzce předem nevěděl. Podle Cohena je ale nemyslitelné, že by Donald mladší uspořádal takto významné jednání bez otcova vědomí.

Podle Cohena také Trump předem věděl o zveřejnění e-mailové korespondence představitelů Demokratické strany na serveru WikiLeaks, která měla ve volbách poškodit Hillary Clintonovou. Trump již dříve takovéto obvinění odmítl.

Cohen předložil šek, který mu vypsal Trump
Zdroj: Reuters

Kongresmanům také Cohen předložil šek, který mu Trump již jako prezident osobně vypsal na 35 000 dolarů a podepsal. Peníze, které šly z Trumpova osobního účtu, byly určeny na uhrazení výdajů, které měl Cohen se zajištěním mlčení pornoherečky Stephanie Cliffordové, známé jako Stormy Daniels.

Cliffordová tvrdí, že měla s ženatým Trumpem poměrem a od Cohena za mlčení dostala 130 tisíc dolarů. Trump románek popřel, zároveň ale přiznal, že Cohenovi peníze proplatil. Cohen uvedl, že Trump se s ním vyrovnal v jedenácti splátkách.

Cohen je lhář, snaží se zdůraznit Trumpovi příznivci
Zdroj: Reuters

Republikáni se snaží Cohena zdiskreditovat

Cohenovo svědectví živě přenášely americké televize, a voliči tak dostali jiný obraz prezidenta, než jaký šíří Bílý dům. Trumpův tábor se snaží bývalého právníka zdiskreditovat. 

„Vidím před sebou muže, který pomlouvá člověka, pro kterého deset let pracoval. Nedostal jste místo v Bílém domě, a teď se chováte jako všichni ostatní, kteří byli propuštěni a nedostali práci, kterou chtěli,“ řekl Cohenovi člen výboru z Republikánské strany Jim Jordan.

Další republikán Jody Hice prohlásil, že je ostudou, že před výborem svědčí usvědčený lhář, jeho kolega Paul Gosar pak Cohena označil za patologického lháře. Nejvýše postavený republikán ve výboru Jim Jordan připomenul, že Cohen se pokusil okrást stát na daních o téměř půldruhého milionu dolarů.