Trosky MH370 se pokusí najít Američané. Dostanou zaplaceno, jen když budou úspěšní

Horizont ČT24: Američané budou pátrat po MH370 (zdroj: ČT24)

Pátrání po pohřešovaném letadle společnosti Malaysia Airlines, které v březnu 2014 zmizelo s 239 lidmi na palubě, bude obnoveno. Malajsijská vláda uzavřela smlouvu se soukromou americkou firmou pro podmořský průzkum, která dostane zaplaceno až 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun), pokud se jí podaří během tří měsíců trosky stroje nebo černé skříňky najít.

Dřívější pátrání po letadle v oblasti o rozloze 120 tisíc kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží vyšlo na 160 milionů dolarů (3,4 miliardy korun). Pátrací operace, na níž se podílela Austrálie, Malajsie a Čína, nebyla úspěšná a loni v lednu byla ukončena.

Neštěstí letu MH370
Zdroj: ČT24 / Spiegel.de / Google Earth

Vyšetřovatelé na základě nové analýzy pravděpodobné dráhy letu doporučili, aby se oblast hledání rozšířila o dalších 25 tisíc kilometrů čtverečních severním směrem. Australské úřady ale na požadavek prodloužení pátrací akce nepřistoupily, jedna z největších leteckých záhad tak zůstává neobjasněna. Příbuzní lidí, kteří byli na palubě letadla, loňské rozhodnutí ukončit hledání ostře kritizovali.

Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai prohlásil, že jeho země je „pevně odhodlána vyřešit tajemství letu MH370“. Podle něj existuje 85procentní pravděpodobnost, že se trosky najdou v oblasti o rozloze asi 25 tisíc kilometrů čtverečních, kterou podle propočtů nově vytyčili experti.

Společnost Ocean Infinity dostane zaplaceno jen za předpokladu, že trosky během 90 dní najde. Do pátrání nasadí osm samostatných podmořských robotů s vyspělými kamerami, sonary a senzory. Jejich úkolem bude co nejrychleji zmapovat mořské dno.

Část letadla nalezená u Mosambiku
Zdroj: Reuters/Australian Transport Safety Bureau/Blaine Gibson

Jestliže bude letadlo nalezeno na prvních pěti tisících kilometrech čtverečních prohledávané oblasti, dostane firma Ocean Infinity od malajsijské vlády 20 milionů dolarů. Tato suma může být postupně zvýšena až na 70 milionů dolarů, které by byly vyplaceny v případě, že by se trosky našly mimo vytyčenou oblast.

V Perthské pánvi s plochým dnem se letadlo nenašlo. „Ale jižně od ní je Diamantový tektonický hřbet. Kdyby tam někam spadlo, tak nemusí být na sonarech vidět, protože mohlo zapadnout mezi dva hřbety,“ upozorňuje oceánolog a geolog Zdeněk Kukal.

Ačkoli bylo dosavadní pátrání v Indickém oceánu bezvýsledné, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého stroje.

  • Let MH370 zmizel z obrazovek radaru 8. března 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.
  • Na jeho palubě bylo 239 lidí. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50).
  • Dosud se předpokládalo, že Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines spadl kdesi v jižní části Indického oceánu západně od Austrálie.
  • Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci dlouho nedařilo žádné trosky objevit.
  • Zlom přišel na konci loňského července, kdy pracovníci úklidové firmy nalezli část křídla na pláži ostrova Réunion.