Tři desítky horníků zahynuly při důlním neštěstí v Kazachstánu

Nejméně 32 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdejší úřady. V dole bylo v době neštěstí 252 horníků, z nichž 205 se podařilo dostat na povrch. Po dalších se pátrá. Zatím není jasné, co neštěstí způsobilo.

„K 16:00 místního času (12:00 SELČ) byla v dole nalezena těla 32 lidí, pátrání po 14 hornících pokračuje,“ oznámilo v tiskové zprávě kazachstánské ministerstvo pro mimořádné situace.

Důl patří společnosti ArcelorMittal Temirtau, která vlastní v Kazachstánu dalších 14 uhelných dolů a jeden zlatý důl.

Agentura Reuters uvedla, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v reakci na nejnovější důlní neštěstí vládě zakázal pokračovat v investiční spolupráci s touto dceřinou společností ArcelorMittal. Vláda zároveň uvedla, že dokončuje dohodu o znárodnění společnosti, která provozuje největší ocelárnu v zemi. „ArcelorMittal také může potvrdit, jak dříve uvedla kazachstánská vláda, že obě strany jednají o budoucnosti ArcelorMittal Temirtau a nedávno podepsaly předběžnou dohodu, která předá vlastnictví Kazachstánu,“ uvedla společnost.

Důlní neštěstí jsou v Kazachstánu častá. Nejméně tři mrtvé horníky si vyžádal srpnový požár v jednom z uhelných dolů, loni v listopadu zase zemřelo pět horníků kvůli úniku metanu.

V roce 2006 při výbuchu metanu v dole zahynulo 41 lidí. Úřady při vyšetřování dospěly k závěru, že exploze byla důsledkem porušení bezpečnostních předpisů. Osm pracovníků dolu bylo odsouzeno za nedbalost. Společnost Arcelor Mittal tehdy ujišťovala, že chystá výrazné investice do zlepšení bezpečnosti svých dolů v Kazachstánu.

Společnost ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku je největším producentem oceli na světě, závody má v několika desítkách zemí světa. Firma dlouho vlastnila výrobu oceli v Ostravě, než ji prodala britské skupině Liberty Steel, jejíž součástí je podnik s novým názvem Liberty Ostrava od roku 2019.