Trajekt hořící nedaleko Korfu se podařilo uhasit, píší řecká média

Hasičům se podařilo uhasit italský trajekt Euroferry Olympia, který vzplanul v pátek. Loď je ovšem rozehřátá na vysoké teploty a naplněná zplodinami, což komplikuje záchrannou akci, informují řecká média. Záchranáři stále hledají deset pasažérů z Bulharska, Řecka a Turecka. O víkendu hasiči zachránili jednoho Bělorusa a nalezli tělo pohřešovaného řeckého řidiče kamionu.

Podle mluvčího řeckých hasičů Vasilise Vathrakojannise jsou podmínky zásahu obtížné. V některých částech trajektu dosahují teploty čtyř set stupňů Celsia a hasiči tak zasahují ve speciálních kombinézách. Kouř a toxické plyny s přísunem většího množství kyslíku navíc mohou způsobit menší exploze.

Trajekt nyní kotví na širém moři nedaleko ostrova Korfu. Hasiči na palubu stříkají vodu, aby ji zchladili. V pondělí se k nim přidalo dvaačtyřicet kolegů a dva vrtulníky. Záchranáři postupně prohledávají nové části lodi, do garáží v podpalubí se však podle řeckého tisku zatím nedostali.

Panují obavy, že se na palubě nacházeli další lidé, například běženci, kteří nejsou uvedeni na seznamu cestujících. Při evakuaci se totiž zachránili i dva Afghánci, kteří nepatřili mezi oficiálních 292 pasažérů a členů posádky.

Příčiny požáru nejsou známé

Úřady se obávají, že v podpalubních garážích naleznou těla pohřešovaných řidičů kamionů, kteří podle svědků často trávili plavbu v kabinách svých vozů. Řecké dopravní odbory tvrdí, že si šoféři stěžují na nepohodlí a špatné podmínky, které na trajektech panují.

Společnost Grimaldi vlastnící loď uvedla, že zůstat ve voze během plavby zakazují pravidla přepravy. Odmítla také kritiku, že se trajekt nacházel ve špatném technickém stavu, a poukázala na to, že úspěšně prošel inspekcí řeckých úřadů pár dní před požárem. Plavidlo zahájilo provoz v roce 1995.

Vyšetřování incidentu je stále na začátku. Podle řecké stanice Skai se vyšetřovatelé vedle jeho příčin zaměří také na fungování protipožárních systémů a chování posádky při vyhlášení evakuace. Z několika shodných prohlášení vyplývá, že se oheň mohl rozšířit z jednoho nákladního vozu zaparkovaného v nákladovém prostoru.