Texas staví zeď na hranici s Mexikem. Tvrdí, že federální vláda nedělá dost proti nelegální migraci

Americký Texas zahájil stavbu zdi na hranici s Mexikem. Oznámil to jeho republikánský guvernér Greg Abbott. Kritizoval přitom administrativu demokratického prezidenta Joea Bidena, která podle něj nedostatečně brání nelegálním přechodům hranice.

„Texas zahájil opatření, bezprecedentní ze strany jakéhokoliv státu. Stavíme na hranici zeď, abychom chránili a zajistili svrchovanost USA a svého státu,“ řekl Abbott před částí zdi stavěné z ocelových tyčí.

Podle guvernéra k tomu Texas přistoupil z „jediného důvodu – protože Bidenova administrativa nedělá svou práci“. Prezidentova politika má podle něj „smrtelné důsledky“.

„Ta zeď za námi je kopie hraniční zdi, již už nechal stavět prezident (Donald) Trump. Je to tentýž materiál a tatáž technologie,“ sdělil Abbott k projektu minulého prezidenta.

Biden výstavbu Trumpovy zdi zastavil

Postavení zdi na jižní hranici, která zastaví imigraci do USA, patřilo k hlavním slibům Trumpovy volební kampaně v roce 2016. Za jeho vlády bylo vybudováno něco přes osmdesát kilometrů zdi a zrekonstruováno přes šest set kilometrů původní bariéry, Biden po svém nástupu do Bílého domu výstavbu zastavil. Celá hranice USA s Mexikem měří 3220 kilometrů.

Abbott řekl, že výstavba v Texasu postupuje rychle, protože se staví buď na státních pozemcích, nebo na půdě majitelů, kteří „mají Bidenovy administrativy po krk“.