Talibanci slavili střelbou do vzduchu, podle tamních médií při tom zabili sedmnáct lidí

Nejméně sedmnáct lidí zemřelo v Kábulu při oslavné střelbě, když bojovníci Talibanu oznámili údajné dobytí provincie Pándžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Ti tvrdí, že provincie nepadla, a stále se o její nadvládu vedou boje, napsala agentura Reuters. Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště. Rovněž v afghánské metropoli příslušníci speciálních jednotek Talibanu střelbou do vzduchu rozehnali protest žen požadujících po nových vládcích země rovná práva.

Převzetí kontroly nad severoafghánským údolím Pándžšír na úpatí masivu Hindúkuš oznámili bojovníci Talibanu v pátek večer, píše Reuters s odvoláním na jeho zdroje. Hnutí však dosud žádné oficiální prohlášení nevydalo. Podle jiného zdroje Reuters z Talibanu boje v údolí pokračují, postup však zpomalily nášlapné miny na cestách do provinční metropole.

Zprávy z těžko přístupného údolí ohraničeného horami lze jen obtížně ověřit. Právě přírodní bariéry Pándžšíru pomohly v 90. letech bránit toto území před tehdejší vládou Talibanu i o desetiletí dříve během sovětské okupace.

Mluvčí opozičních sil shromážděných v Pándžšíru uvedl, že síly Talibanu dosáhly hranice mezi provincií Kápísá a Pándžšírem, útok se však podařilo odrazit. „Obranu bašty Afghánistánu nelze prorazit,“ napsal mluvčí na Twitteru.

Střelba

Stoupenci radikálního hnutí po pátečním oznámení údajného vítězství stříleli v Kábulu na oslavu „do vzduchu“, uvedla afghánská rozhlasová stanice Šamšad, která informovala o 17 mrtvých a 41 zraněných. Podobné počty obětí uvádí i další stanice Tolo.

Dalších čtrnáct lidí bylo zraněno při oslavné střelbě v provincii Nangarhár východně od Kábulu, uvedl mluvčí nemocnice v tamním správním středisku Dželálábádu.

Střelbu na Twitteru komentoval hlavní mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. „Vyvarujte se střílení do vzduchu a místo toho poděkujte Alláhovi. Projektily mohou zranit civilisty, proto nestřílejte, pokud to není nutné,“ napsal.

Analytik Břetislav Tureček upozornil, že oslavná střelba je součástí dozvuků války. „Vyvozovat z oslavné střelby, při které zahyne sedmnáct lidí, něco o politické budoucnosti Afghánistánu, by mohlo být hodně zavádějící. Ostatně vidíme, že vedení Talibanu se od této formy oslav distancovalo a vyzvalo lidi, ať raději velebí boha. Je to epizoda, která svět zaujala, ale důležitější je příprava nové vlády.

Letiště

Katarský velvyslanec v Afghánistánu uvedl, že katarským technikům se za pomocí afghánských úřadů podařilo znovu zprovoznit kábulské letiště, které tak nyní může přijímat humanitární pomoc. Brzy podle něj bude připravené i na komerční lety. Korespondent televizní stanice Al-Džazíra uvedl, že letiště již funguje pro domácí linky.

Z letiště bylo v druhé polovině srpna evakuováno více než 120 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, kteří se rozhodli opustit Afghánistán poté, co kontrolu nad prakticky celou zemí včetně metropole převzal Taliban. Civilní část mezinárodního letiště byla uzavřená a evakuace probíhaly z vojenské části, kterou hlídali američtí vojáci. Ti se stáhli k 31. srpnu.

Pochod žen

V Kábulu se skupina žen druhý den po sobě vydala na pochod za svá práva. Shromáždění začalo poklidně, když ženy u ministerstva obrany položily věnec na památku afghánských vojáků, kteří padli v boji proti Talibanu. Pak se vydaly k prezidentskému paláci, tam ale mezi ně vběhlo více než deset příslušníků zvláštních jednotek Talibanu a střílelo do vzduchu. Demonstrantky se rozprchly. Jedna z nich agentuře AP řekla, že bojovníci také proti nim použili slzný plyn.

Zástupci Talibanu tvrdí, že se při správě Afghánistánu budou řídit mírnější formou islámského práva než v období 1996 až 2001, kdy hnutí zemi ovládalo poprvé. Nicméně AP podotýká, že mnoho Afghánců, zejména žen, je vůči těmto tvrzením skeptických a obávají se, že ztratí práva nabytá v posledních dvaceti letech.

Do Kábulu na nečekanou návštěvu za vedením Talibanu přijel šéf vlivné pákistánské zpravodajské služby ISI Faiz Hamíd. Podle AP není jasné, o čem s vůdci hnutí jednal, ale ISI má na ně silný vliv. Vedení Talibanu dříve sídlilo v Pákistánu a často se mluvilo o tom, že je v přímém kontaktu s ISI. Spojené státy i afghánská vláda obviňovaly Pákistán, že Talibanu poskytuje vojenskou pomoc, což ovšem Islámábád opakovaně popíral.