Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Události: Tajfun Saola (zdroj: ČT24)

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.

Tajfun při přesunu z jihu Číny k Tchaj-wanu už také zeslábl. Vítr, který ho doprovázel a v poryvech dosahoval rychlosti až dvou set kilometrů za hodinu, v sobotu ráno zmírnil na 145 kilometrů v hodině a později až na sedmdesát kilometrů v hodině, informovala agentura AP.

V oblasti na jihovýchodě Číny, kde žijí miliony lidí, byla kvůli tafjunu Saola v pátek zastavena železniční doprava, zrušeny byly stovky letů a zavřeny školy, obchody i finanční trhy. Příkaz k evakuaci dostalo přes devět set tisíc lidí.

Nejvyšší stupeň varování úřady snížily

Místní úřady kvůli tajfunu vyhlásily v Hongkongu nejvyšší stupeň varování, který byl od druhé světové války vyhlášen jen ani ne ve dvou desítkách případů, uvedla AFP. Naposledy to bylo v roce 2018.

V sobotu před úsvitem byl nejvyšší stupeň varování snížen. Úřady nicméně varovaly obyvatele, aby byli i nadále opatrní kvůli silnému větru.

Železniční provoz v provincii Kuang-tung se začal postupně obnovovat od sobotních 8:30 místního času (2:30 SELČ). Letecká společnost Cathay Pacific sdělila, že lety budou obnoveny od sobotního poledne (6:00 SELČ), pozastaveny byly od pátečního odpoledne.