Tajfun Kammuri zpustošil filipínské město Legazpi, zabil nejméně dva lidi

Nejméně dva mrtvé si vyžádal tajfun Kammuri, který od pondělního večera devastuje Filipíny. Bouře strhávala střechy domů, ničila elektrické vedení a způsobila záplavy v nízko ležících vesnicích. Úřady předem evakuovaly 300 tisíc lidí a dočasně také přerušily provoz letiště v metropoli Manile.

V hlavním městě byly kvůli tajfunu uzavřeny školy i vládní úřady. Mezi oběťmi je muž, kterého zabil padající strom, a další, kterého zasáhl letící kus dřeva. Oba zemřeli na ostrově Mindoro nacházejícím se jižně od Manily. Některá média zmiňují v souvislosti s tajfunem také smrt 33letého muže, kterého usmrtil elektrický proud už v pondělí před příchodem bouře, když se snažil zabezpečit střechu.

Tajfun doprovázejí vydatné lijáky a vítr o rychlosti 155 kilometrů v hodině, který místy dosahuje až 205 kilometrů v hodině. Živel v pondělí udeřil na východním pobřeží Filipín a v úterý postupoval přes centrální část souostroví směrem na západ, přičemž lehce ztrácel na síle. Později během dne by se měl podle meteorologů vydat nad moře. 

Horizont ČT24: Tajfun na Filipínách (zdroj: ČT24)

Letiště v Manile mimo provoz

Bouře poškodila letiště ve městě Legazpi, metropoli provincie Albay. Část města je zaplavená. Kvůli tajfunu přerušilo provoz mezinárodní letiště v Manile, což vedlo ke zrušení asi pěti stovek letů. Opatření postihlo 100 tisíc lidí, uvedla agentura Reuters. Provoz letiště by měl být obnoven ve 23:00 místního času (16:00 SEČ), v závislosti na počasí. V zasažených oblastech je též zakázána plavba.

Tajfun Kammuri zasáhl Filipíny (zdroj: ČT24)

Mluvčí filipínského úřadu pro řešení katastrof Mark Timbal řekl, že díky dobré přípravě se tentokrát podařilo minimalizovat ztráty na životech. „Viděli jsme velké zlepšení místních úřadů při přípravách na bouři,“ prohlásil Timbal.

Filipíny každoročně zasáhne asi dvacítka tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Nejničivější byl tajfun Haiyan, který si v listopadu 2013 vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných.