„Svaté jim není ani zmrtvýchvstání.“ Rusové ostřelují Ukrajinu i během pravoslavných Velikonoc

Nejméně dva mrtvé si vyžádálo ruské ostřelování ukrajinských měst a obcí v noci na neděli, kdy pravoslavní věřící slaví Velikonoce, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na gubernátory Mykolajivské a Záporožské oblasti, které se nacházejí na jihu země.

Rusové okolo druhé hodiny v noci ostřelovali okolí města Snihurivka, patrně raketami S-300, které v jedné z obcí zabily dva nezletilé, narozené v roce 2005, uvedl šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Škody utrpěly obytné domy, vzdělávací zařízení a soukromý podnik, ve městě byly zasaženy dvě školy, nemocnice, dům kultury a obytné domy.

Terčem ostřelování se v noci stala také Ukrajinci ovládaná část Záporožské oblasti, kde ruská palba podle šéfa oblastní vojenské správy zasáhla v obci Komyšuvacha kostel a okolní budovy. „Nic jim není svaté, dokonce ani v noc Kristova zmrtvýchvstání. Nepřítel podnikl masivní útok,“ napsal Jurij Malaško na sociální síti.

Ukrajinští vojáci slaví další Velikonoce v zákopech (zdroj: ČT24)

Naopak Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin uvedl, že ukrajinské síly ráno ostřelovaly centrum Doněcku, zatím se ví o jednom mrtvém a šesti raněných. Palba soustředěná do okolí jednoho z kostelů podle něj poškodila také školku, tržnici a okolní obchody.

Wagnerovci dobyli podle Moskvy další čtvrti v Bachmutu

Jednotky ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny dobyly ve východoukrajinském Bachmutu dvě čtvrti. Oznámil to mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

„Na doněckém směru útočné oddíly osvobodily dvě čtvrti v severozápadní a jihovýchodní části Arťomovsku,“ prohlásil generál Konašenkov, který pro město použil jeho sovětský název. K postupu podle mluvčího přispěli výsadkáři, kteří na křídlech útočících jednotek poutali nepřítele.

Mluvčí ve čtvrtek tvrdil, že ruské jednotky odřízly ukrajinské obránce Bachmutu od přísunu zásob a posil a také od možnosti ústupu, ale jeho tvrzení vzápětí zpochybnila ukrajinská armáda a také šéf žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin. O úplném obklíčení se podle něj ještě nedá mluvit, ukrajinská armáda je s to posílat obráncům města posily.

Ukrajinský generální štáb v přehledu situace na bojišti ráno uvedl, že nepřítel pokračuje v útocích a boj o Bachmut neustává. Ale ruský útok u obce Chromove, tvořící předměstí Bachmutu, neuspěl.

Velikonoční výměna zajatců

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v neděli oznámil, že v rámci velikonoční výměny zajatců se na Ukrajinu vrací 130 lidí. „Podstatou velikonočních svátků je naděje. Přesně tu si zachovali příbuzní vězňů, kteří na ně tak dlouho čekali,“ napsal Jermak.

Podle něj se domů vrací vojáci, pohraničníci, příslušníci národní gardy, námořníci a zaměstnanci státní pohraniční stráže. Zajati byli při bojích u Vuhledaru, Bachmutu, v Záporoží nebo v Chersonu. Kolik v rámci výměny propustil Kyjev zajatců, zatím není známo.

Jde už o druhou velkou výměnu válečných zajatců za poslední týden. V pondělí Rusko a Ukrajina oznámily, že provedly výměnu, při níž bylo propuštěno 106 ruských válečných zajatců výměnou za sto ukrajinských.