Srbský prezident rozpustil parlament. Zemi čekají v prosinci předčasné volby

Srbský prezident Aleksandar Vučić podepsal výnos o rozpuštění parlamentu. V zemi se budou konat 17. prosince předčasné volby. Informovala o tom agentura Reuters. Zároveň s parlamentními volbami se mají v 65 srbských městech a obcích včetně hlavního města Bělehradu konat komunální volby.

Vučić oznámil úmysl vyhlásit předčasné volby s ohledem na rozsáhlé protivládní protesty už v polovině října. Současný parlament si Srbové zvolili loni v dubnu, pohodlnou většinu v nich získala Vučićova Srbská pokroková strana (SNS).

„Uspořádání nových parlamentních voleb za stávajících okolností zajistí vyšší míru demokracie, sníží napětí, které vytvářejí protichůdné názory ve společnosti, zavrhne projevy výlučnosti a nenávisti a potvrdí právo na svobodné vyjadřování názorů a stanovisek k některým politickým, hospodářským a jiným otázkám, včetně dalšího potvrzení evropských hodnot,“ uvedl prezident v prohlášení, které zveřejnil srbský zpravodajský server Danas.

Protesty i doutnající spory s Kosovem

Opakované protesty požadující odchod vlády vyvolala dvojice hromadných vražd z letošního května, které připravily o život celkem 18 lidí. Účastníci demonstrací mimo jiné vinili provládní média z podněcování nenávisti a oslavování násilí v zemi.

Srbská vláda navíc nadále čelí složité situaci ve vztazích s bývalou srbskou provincií Kosovem. Srbsko odmítá uznat samostatnost Kosova, které se osamostatnilo po konfliktu v letech 1998 a 1999. Na jaře Evropská unie oznámila, že vlády obou států souhlasily s unijním plánem na urovnání vzájemných vztahů. Od té doby však podle agentury AFP nenastal žádný pokrok.

Napětí mezi Bělehradem a Prištinou vzrostlo koncem září, kdy skupina asi 30 ozbrojenců vtrhla do obce Banjska (albánsky Bajskë) na severu Kosova a zabila policistu z řad kosovských Albánců. Při střetech u srbského pravoslavného kláštera tehdy policisté zastřelili tři útočníky, kosovské Srby.

Srbská premiérka Ana Brnabićová nabídla prezidentovi svou rezignaci už v červnu.