Španělský svátek ve jménu demonstrací za jednotu země. V Barceloně potyčky s radikály

Španělsko si ve čtvrtek připomínalo státní svátek – den objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Představitelé centrální vlády i desetitisíce lidí toho využili k vyjádření jednoty země v napjaté době po katalánském referendu. V Madridu se konala vojenská přehlídka za účasti královské rodiny, v centru Barcelony se popraly desítky radikálů.

K incidentu mezi zarytými separatisty a stoupenci jednoty došlo na jednom z centrálních barcelonských náměstí. Na záběrech z potyčky je vidět, jak po sobě házejí židlemi z místních barů, než zasáhne policie.

„Je dobrý den na to vyjít do ulic a říct, že jsme Katalánci a taky Španělé a nikdo nás nerozdělí,“ prohlásila jedna z demonstrantek. 

Španělský svátek ve jménu demonstrací za jednotu země (zdroj: ČT24)

V Madridu přihlížely desetitisíce lidí vojenské přehlídce uspořádané k oslavě výročí 12. října 1492, kdy Kryštof Kolumbus pod španělskou vlajkou doplul k břehům Ameriky a otevřel cestu k hispanizaci kontinentu. Přehlídky se zúčastnili i šéfové vlád autonomních oblastí, tradičně však nedorazili zástupci Katalánska, Baskicka a Navarry.

„Přišli jsme podpořit vládu a bezpečnostní síly státu v těžké situaci, kterou v těchto dnech procházíme,“ konstatoval návštěvník přehlídky Carlos Alvaro.

Ministryně obrany Dolores de Cospedalová před zahájením přehlídky ozbrojených sil v narážce na aktuální situaci v Katalánsku prohlásila, že „jednota znamená sílu“ a že „právní stát má veškeré nástroje ke své obraně, ochraně zákona a jednoty země“. Je však prý přesvědčena, že nebude třeba nasazovat armádu k vyřešení sporu s katalánskými separatisty.

Starostové velkých katalánských měst Girona, Badalona či Lleida na protest proti neochotě Madridu uznat výsledky referenda o nezávislosti odmítli slavit svátek spojený s pracovním volnem a přišli do svých úřadů. Zaměstnancům radnic, které ze zákona nemohli nutit k práci, dali na výběr, zda zůstanou doma či dorazí do kanceláře.

Španělský premiér Mariano Rajoy dal ve středu předsedovi katalánské vlády Carlesi Puigdemontovi osm dní na to, aby anuloval deklaraci nezávislosti schválenou v úterý regionálním parlamentem, jejíž uplatnění Puigdemont odložil kvůli snaze o vyjednávání s Madridem.

„Vyzvěte k dialogu a oni vám odpoví tím, že položí na stůl článek 155. Pochopili jsme,“ uvedl na Twitteru separatistický premiér s odkazem na článek španělské ústavy umožňující centrální vládě omezit autonomii regionu.

Madrid nechce o vyhlášení nezávislosti ani slyšet. Španělská vláda pouze naznačuje ochotu změnit ústavu a zavést federaci. Komentátoři španělských médií soudí, že jedním z Rajoyových kroků by mohlo být vyhlášení předčasných voleb v Katalánsku.

K tomu vyzvala Puigdemonta šéfka poslanců katalánské opozice Inés Arrimadasová během demonstrace za jednotu Španělska, na níž se v Barceloně sešlo několik tisíc lidí.

Organizátorka pochodu Miriam Teyová vzkázala katalánskému premiérovi, aby vyjasnil, co vlastně jeho „odložená deklarace nezávislosti“ znamená a zda bude mít pro Katalánsko nějaké důsledky.