Soudce v USA zatím zablokoval plán Microsoftu převzít firmu Activision Blizzard

Soudce ve Spojených státech prozatím zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Soud původně dohodu v úterý pozastavil. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády. Ta nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) povolit, obává se dopadů na spotřebitele. Slyšení o tom bylo podle médií naplánováno na 22. až 23. června.

Americká Federální obchodní komise (FTC) už loni v prosinci podala žalobu, aby transakci zabránila. Microsoft a společnost Activision Blizzard oznámily převzetí loni v lednu. FTC se domnívá, že by to společnosti Microsoft poskytlo příliš velkou tržní sílu v oboru videoher.

Převzetí je kontroverzní i mimo Spojené státy, britský antimonopolní úřad plán Microsoftu v dubnu odmítl. Activision Blizzard a Microsoft se proti tomu ohradily. Úřady pro kontrolu hospodářské soutěže v Evropské unii však transakci minulý měsíc po splnění podmínek schválily.

Převzetí firmy Activision by bylo největší akvizicí Microsoftu a největší v historii videoherního průmyslu. Microsoft si chce akvizicí zajistit populární videohry jako Call of Duty, Overwatch a Candy Crush.