TÉMA

Převzetí

Největší zabavení zahraničních aktiv v Rusku. Putin nařídil převzít podíly firem OMV a Wintershall Dea

Ruský vládce Vladimir Putin nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea v projektech na těžbu plynu v arktické části Ruska. Jde o největší zabavení zahraničních aktiv v Rusku, uvedla agentura Reuters.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 14:28|

Soudce v USA zatím zablokoval plán Microsoftu převzít firmu Activision Blizzard

Soudce ve Spojených státech prozatím zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Soud původně dohodu v úterý pozastavil. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády. Ta nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) povolit, obává se dopadů na spotřebitele. Slyšení o tom bylo podle médií naplánováno na 22. až 23. června.
14. 6. 2023|

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse, píší FT

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.
2. 4. 2023|

Německo převezme Uniper, který je v zemi největším dovozcem ruského plynu

Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek a výraznému zvýšení ceny energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku, finské společnosti Fortum, a posílí kapitál. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Informovaly o tom ve středu zahraniční tiskové agentury.
21. 9. 2022|

ČEZ smí převzít Škodu JS, kývl antimonopolní úřad. Uchrání ji to před sankcemi

Škoda JS a také firma Middle Estates budou nově patřit ČEZu. Převzetí odštítí společnost, která vyrábí zařízení pro jadernou energetiku, před sankcemi Evropské unie. Dosud za ní totiž stál ruský kapitál. Případné uvalení sankcí na Škodu JS by mělo potenciální dopad i na zajištění klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZu.
14. 9. 2022|

Twitter nedodal data o falešných účtech, uvedl Muskův právník. Ve hře je odstoupení od dohody o převzetí

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí internetové společnosti Twitter, za kterou nabídl 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Dodal, že tento postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo kontrakt zrušit.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 18:22|

30 let zpět: Václav Havel převzal v Dánsku Sonningovu cenu za mimořádný přínos evropské kultuře

Prezident Václav Havel převzal před 30 lety na kodaňské univerzitě Sonningovu cenu, která je každé dva roky udělovaná osobnostem za mimořádný přínos evropské kultuře. Mezi další nositele nejprestižnějšího dánského kulturně-společenského ocenění patří mimo jiné filmový režisér Ingmar Bergman nebo dánský fyzik Niels Bohr. Poslechněte si část Havlova filozofického projevu bezprostředně po převzetí ceny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 5. 2021|

Do Barcelony směřují tisíce odpůrců rozsudku nad katalánskými politiky. Blokují dopravu

Ve Španělsku pokračují protesty, které vypukly po pondělním rozsudku nad separatistickými politiky. Do Barcelony se vydaly z pěti měst takzvané Pochody svobody, které omezují provoz na silnicích. Zapojilo se do nich asi pětadvacet tisíc lidí, do katalánské metropole mají dorazit v pátek. Španělská vláda zatím odmítla přijmout výjimečná opatření, varovala však, že nevylučuje použití jakýchkoli prostředků k zajištění bezpečnosti v Katalánsku.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 22:07|