Soud poslal do vězení dva členy Proud Boys za útok na Kapitol, dostali sedmnáct a patnáct let

Federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi sedmnáctiletý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let odnětí svobody. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys – Zachary Rehl dostal patnáct let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

„Vím, že jsem to ten den zbabral“, řekl Biggs soudu ještě před uložením trestu, „ale nejsem terorista.“ Biggs, který pochází z Floridy, sloužil osm let v armádě, než z ní byl v roce 2013 ze zdravotních důvodů propuštěn. Později pracoval jako zpravodaj pro web Infowars konspirátora Alexe Jonese, napsala AP. 

Rehl, který byl lídrem filadelfské odbočky Proud Boys, dostal patnáct let vězení, zatímco prokuratura požadovala třicet let. 

Biggs a Rehl jsou prvními Proud Boys odsouzenými za pobuřující spiknutí za svou roli v útoku z 6. ledna 2021. Soudce, který je poslal do vězení, má vyměřit trest také dalším členům Proud Boys, které porota uznala vinnými v květnu po čtyřměsíčním procesu. Ten ukázal, jak krajně pravicoví extremisté uvěřili Trumpovým lžím, že volby mu byly „ukradeny“.

Někdejší hlavní vůdce Proud Boys Enrique Tarrio se má dozvědět výši trestu příští úterý, uvedla AP. Tarrio sice 6. ledna 2021 ve Washingtonu nebyl, ale pověřil Biggse a dalšího z předních členů skupiny Ethana Nordeana, aby ho zastupovali v terénu v jeho nepřítomnosti, uvedla prokuratura.

Biggs, Tarrio, Nordean a Rehl byli usvědčeni z rozvratného spiknutí. Další člen skupiny Dominic Pezzola byl sice obvinění z rozvratného spiknutí zproštěn, ale byl usvědčen z jiných závažných trestných činů. V pátek si mají výši trestu vyslechnout Pezzola a Nordean. Prokuratura navrhla 33 let vězení pro Tarria, 27 let pro Nordeana a 20 let pro Pezzolu.

Víc než tisíc stíhaných

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než tisíc lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal trest osmnáct let vězení. Prokuratura v jeho případě požadovala 25 let federálního vězení.

Stoupenci republikánského prezidenta Donalda Trumpa v lednu 2021 vtrhli do Kapitolu. V sídle Kongresu právě začínala společná schůze obou kongresových komor, které měly potvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020. Část davu se tehdy snažila zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena.

Biggs byl jedním z vůdců pochodu desítek členů Proud Boys a jejich sympatizantů na Kapitol. On a další členové jeho skupiny se připojili k výtržníkům, kteří prolomili policejní kordony a donutili zákonodárce k útěku.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a Trumpova stoupenkyně Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.