Soud EU potvrdil platnost sankcí proti ruskému podnikateli Pumpjanskému

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil platnost sankcí proti Dmitriji Pumpjanskému a jeho ženě Galině, vyplývá z tiskové zprávy instituce. Na sankční seznam EU byl miliardář Pumpjanskij zapsán po invazi Ruska na Ukrajinu kvůli podpoře ruské vlády a tamních státních podniků. V Česku je rodina Pumpjanských spojována se společností na výrobu armatur MSA a hotelem Westend v Marianských Lázních.

„Rozsudkem soud potvrzuje rozhodnutí přijatá proti panu Pumpjanskému a paní Pumpjanské a jejich jména ponechává na seznamu,“ stojí ve středeční tiskové zprávě soudu EU. Proti zapsání na sankční seznam podali stížnost přímo Pumpjanskij a jeho manželka.

Podle soudu je zařazení manželů na seznam odůvodněné, ačkoliv se přímo nepodílí na vojenském útoku na Ukrajinu. „(Pumpjanského) lze považovat za předního obchodníka působícího v odvětvích ropného a plynárenského průmyslu, které poskytují významný zdroj příjmů ruské vládě,“ odůvodnil své rozhodnutí soud. Galina Pumpjanská má pak podle soudu vedle rodinných vztahů také obchodní vazby na Pumpjanského byznys.

Rodina Pumpjanských působila až do ruské invaze na Ukrajinu ve vedení výrobce ocelových trubek TMK. Jak vyplývá z oficiálního vyjádření na webu společnosti, vedení Pumpjanskij loni v březnu opustil. Podle serveru Seznam Zprávy se z TMK po invazi stáhla celá Pumpjanského rodina včetně syna Alexandra. Podle Soudního dvoru Evropské unie je Pumpjanskij kromě TMK také ve vedení ruské investiční společnosti Sinara Group.

Komponenty pro Temelín a hotel v Mariánských Lázních

Dmitrij Pumpjanskij je v Česku spojován s výrobcem armatur MSA z Dolního Benešova na Opavsku. Společnost na sebe letos v létě podala insolvenční návrh. Podle serveru e15.cz dodavatel komponentů pro Jaderné elektrárny Dukovany i Temelín neustál protiruské sankce.

Společnost patřila do skupiny TMK. Dolnobenešovská firma se podle serveru pokusila od ruského podnikatele distancovat zapsáním nových majitelů, dvou ruských manažerů, kteří ovšem zároveň působili jako manažeři ve skupině TMK. Noví akcionáři se pak akcie pokusili prodat. Finanční analytický úřad (FAÚ) jí to ale kvůli sankcím nepovolil.

Jméno syna Pumpjanského, Alexandra, je zase spojováno s hotelem Westend v Mariánských Lázních. Alexander Pumpjanskij je také na sankčním seznamu EU a podle serveru Seznam Zprávy už od letoška není jednatelem firmy Ogrea, která hotel vlastní. Jako jediný majitel společnosti Ogrea je nyní uvedena pouze anonymní kyperská společnost Furdberg Holding Limited.