Slovenští kandidáti se za týden dostali do tří násilných střetů. Podle odborníka se společnost radikalizuje

Události: Slovensko před volbami (zdroj: ČT24)

Případů agrese před slovenskými volbami přibývá. Jen za poslední týden jsou známé tři případy, naposledy se v pondělí stal terčem poslanec OĽaNO Jozef Pročko. Řada expertů vybízí politiky, aby útoky jasně odsoudili.

Poslanec Jozef Pročko ještě v neděli žertoval s voliči. Na pondělním mítinku v Lučenci už se musel bránit. Tvrdí, že ho dva muži udeřili – mimo jiné vejcem. Akce musela předčasně skončit.

Zatím nejvýraznější střet se podle části expertů týkal expremiéra Igora Matoviče s někdejším ministrem vnitra Robertem Kaliňákem a dalšími zástupci Smeru. Středeční tiskovou konferenci přerušily nadávky i údery.

„Kaliňák se svými spolupachateli spustil vlnu násilí,“ prohlásil Matovič. „Při sérii porušení zákona, jaké udělal on, včetně podezření z trestné činnosti, jste jako občan povinný reagovat. A já jsem reagoval jako občan,“ hájil se Kaliňák.

Další agrese

O tři dny později přišla další potyčka. Kandidát OĽaNO Tomáš Holkovič dvakrát udeřil staršího muže, údajně v reakci na plivnutí do tváře. „Mrzí mě to, vyvozuji osobní odpovědnost, odstupuji z kandidátky. Ale ptám se, jak byste se zachovali vy?“ řekl ve videu na Facebooku.

Napětí na předvolebních akcích roste a podle expertů je to zčásti odraz veřejných nálad. „Je to doklad toho, že společnost se obecně radikalizuje,“ říká politolog Samuel Abrahám.

I proto znalci varují, že do voleb mohou přijít i další incidenty. Policie zatím řeší jen ten středeční – Igora Matoviče, Roberta Kaliňáka a dalších před úřadem vlády. I kvůli trestním oznámením.