Skuteční vrazi mého manžela unikají, míní vdova po prezidentovi Haiti

Vražda prezidenta Jovenela Moïseho otřásla z kraje července nejen celým Haiti. Nájemní vrazi ho zabili v noci v jeho vlastní rezidenci a očitým svědkem vraždy byla prezidentova manželka Martine, kterou útočníci postřelili. První dáma nyní poskytla americké CNN jeden z prvních rozhovorů po vraždě.

Martine Moïseová je jediným svědkem, který nebyl z řad atentátníků. Při atentátu byla vážně raněná a stále se bojí o život. I na rozhovor s televizí CNN proto přišla s ochrankou.

„Bylo kolem jedné hodiny v noci, když začala střelba. Nebyla to banalita, byla to palba automatických zbraní,“ přiblížila začátek útoku, při němž byli s manželem v ložnici. Po několika minutách útočníci rozrazili dveře do místnosti a postřelili ji.

V interview popsala, že zůstala obličejem dolů a slyšela, jak desítka mužů pokoj prohledává. „Přišli si pro něco, slyšela jsem, jak říkají – to není ono, á, tady to je. Našli to,“ uvedla s tím, že neví, o jaké dokumenty šlo.

Jeden útočník pak podle Moïseové přistoupil k jejímu manželovi, který byl stále bez zranění. „Někomu telefonoval a popisoval, jak můj muž vypadá – vysoký štíhlý černoch. Možná ten na druhém konci potvrdil, že to je on. Zastřelil ho tam na podlaze.“

Když byl prezident mrtev a útočníci odešli, myslela si Moïseová, že také zemře, neboť byla těžce raněná. Nakonec ji do nemocnice dostali policisté.

Moïseová podezírá z podílu na vraždě ochranku

První dáma Haiti je přesvědčená, že desítky členů ochranky, kteří normálně prezidenta střeží a z nichž nikdo nebyl zraněn, buď před útokem odešly, nebo útočníky do domu přímo navedly. „Jiné vysvětlení není. Měli jste chránit prezidenta, prezident je mrtev a po vás ani stopa.“

Moïseová dále míní, že skuteční zadavatelé vraždy zatím dopadeni nebyli. „Lidi, které zatkli, ti jen mačkali spoušť. Ale neudělali by to bez rozkazu. Takže ti hlavní, které musíme dopadnout, jsou ti, kteří to platili, a lidé, kteří vydali rozkaz.“ 

Vyšetřovatelé zadrželi už víc než čtyřicet podezřelých, ale stále není zřejmý motiv. Haiti proto žije spekulacemi. Prezident byl v době smrti kritizovaný a nepopulární, ale ani jeho vdova takový konec nečekala, byť připouští, že její manžel měl mnoho nepřátel. „Ale netušila jsem, že ho nenávidí tak, aby ho zabili,“ uzavřela v rozhovoru se CNN. 

Prezident Moïse vedl spor s některými haitskými oligarchy včetně rodiny ovládající energetiku. I když ho mnoho Haiťanů označovalo za autokrata, podle vdovy by na něj měli vzpomínat jako na muže, který se postavil bohatým a mocným. Právě to se mu ale mohlo stát osudným.