Haiťané se rozloučili se zavražděným prezidentem. Pohřbu předcházely protesty

Za přísných bezpečnostních opatření na Haiti pohřbili zavražděného prezidenta Jovenela Moïseho. Američtí agenti dělají ochranku vdově po prezidentovi, která při atentátu utrpěla zranění. Americká delegace z ceremonie ve spěchu odjela poté, co se z ulic v okolí ozývaly zvuky připomínající střelbu. Lidé na demonstracích ve městě žádali objasnění prezidentovy vraždy.

Vdova po prezidentovi Martine Moïseová se pohřbu účastnila se svými třemi dětmi a měla americkou ochranku. Vraždu svého muže nyní znovu označila za zradu a zbabělé spiknutí. „Oligarchové vyhráli bitvu, my jsme ji prohráli, ale válka ještě neskončila,“ prohlásila a dodala, že její manžel se vždycky snažil dělat pro lidi co nejvíce. Emotivní projev na pohřbu měla i prezidentova dcera.

V ulicích ve městě Cap-Haitien při protestech na některých místech hořely pneumatiky a lidé házeli kameny na státní úředníky. Jinde v zemi byl ale v posledních dvou týdnech podle agentury Europa Press relativní klid.

Napětí ve městě zvýšila i přítomnost šéfa národní policie Léona Charlese, na něhož demonstranti křičeli a pískali. Viní ho totiž, že prezidenta neochránil. Moïse měl vlastní ochranku, ale při jeho vraždě nebyl zraněn nikdo jiný než prezident a jeho žena.

Nepokoje na Haiti před pohřbem prezidenta
Zdroj: Reuters/Ricardo Arduengo

Napětí ve čtvrtek provázelo i mši za Moïseho v místní katedrále, která musela být několikrát přerušena kvůli pokřikům účastníků žádajících spravedlnost pro zavražděného prezidenta. Mnozí lidé měli bílá třička s fotografiemi Moïseho, bílá je na Haiti považována za symbol bolesti.

Tělo prezidenta, do něhož útočníci vpálili před dvěma týdny tucet kulek, v pátek časně ráno převezli na usedlost jeho rodiny, kde se obřad koná. Šest mužů v uniformách vyneslo na pódium rakev zahalenou v červenomodré haitské vlajce.

Tři desítky lidí zadrženy v souvislosti s vraždou

Pietní akce k uctění památky prezidenta Moïseho se v týdnu konaly i v metropoli Port-au-Prince, jedné z nich se účastnil i premiér Ariel Henry, který se úřadu ujal tento týden. Premiérem ho jmenoval dva dny před svou smrtí Moïse a v úřadu by ho měl podle ústavy potvrdit parlament.

Jenže Haiti nyní funkční parlament nemá, protože kvůli nepokojům se nekonaly volby a prezident tak od začátku loňského roku, kdy vypršelo funkční období sněmovny a části senátorů, vládl pomocí dekretů. Nové prezidentské i parlamentní volby vyhlásil Moïse na letošní září.

Haitská policie hlídala pořádek při pohřbu
Zdroj: Reuters/Ricardo Arduengo

V souvislosti s Moïseho vraždou bylo zatčeno na třicet lidí, z toho dvě desítky bývalých kolumbijských vojáků. Právě ti jsou podle jedné z verzí podezřelí, že prezidenta zabili. Několika haitským policistům bylo nařízeno domácí vězení kvůli podezření, že byli do atentátu zapleteni. Zatčen byl i šéf bezpečnosti prezidentského paláce Dimitri Hérard, jehož policie už dříve podezřívala z nelegálního obchodu se zbraněmi.

Ve vyšetřování, na němž se podílí i americká FBI, figuruje i bezpečnostní firma se sídlem v Miami, v jejímž vedení je jistý Venezuelan. Zadržen byl i haitský lékař Christian Emmanuel Sanon, který žil dlouho na Floridě a v červnu se vrátil do země. Zatím ale není zřejmé, zda měl vazby na někoho z haitské politické scény. Za vraždou může být také někdo z místních podnikatelů, jimž prezidentovy kroky překazily investice.