Skripala a jeho dceru otrávilo Rusko, tvrdí Spojené státy. Na Moskvu kvůli tomu uvalí nové sankce

Spojené státy dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji použilo Rusko. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na sdělení amerického ministerstva zahraničí. Washington kvůli tomu proti Rusku vyhlásí sankce.

Skripala a jeho dceru letos v březnu v jihoanglickém Salisbury přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království.

Britské tajné služby z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, které podíl na incidentu popírá. Nové americké sankce proti Rusku vstoupí v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu, oznámilo americké ministerstvo.

Spojené státy k rozhodnutí o odpovědnosti Ruska podle ministerské mluvčí Heather Nauertové dospěly v pondělí s využitím amerického zákona o kontrole a likvidaci chemických a biologických zbraní. O konkrétních důkazech se v prohlášení Nauertové nemluví.

„Po použití nervové látky novičok v pokusu o vraždu britského občana Sergeje Skripala a jeho dcery Julije Skripalové Spojené státy 6. srpna dospěly k závěru… že vláda Ruské federace použila chemické nebo biologické zbraně v rozporu s mezinárodním právem,“ uvádí se v prohlášení.

Aeroflotu hrozí zákaz letů do USA

První fáze sankcí se bude podle NBC týkat obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými už proti Rusku dříve. Podstatně větší dopad by měla druhá fáze sankcí, která má následovat po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN.

Tato vlna restrikcí by snížila úroveň diplomatických styků, zakázala ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.