Silná zemětřesení postihla Japonsko i Írán, kde zničilo vesnici. Zemřelo pět lidí

Nejméně pět lidí zahynulo po zemětřesení na jihu Íránu, informovala státní média. Mělo sílu 6,1 stupně, jeden z následných otřesů byl ještě o dvě desetiny silnější. Nepatrně slabší zemětřesení zasáhlo také Japonsko, odkud ale zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

V íránské provincii Hormozgán zničilo sobotní zemětřesení vesnici Saja Choš. Podle záchranných složek zahynulo pět lidí, dalších 49 utrpělo zranění. Obyvatelé zničených domů našli prozatím útočiště ve stanech.

I když po prvním otřesu o síle 6,1 stupně následovalo mnoho dalších, z nichž nejsilnější dosáhly 6,3 a opět 6,1 stupně, tragické následky měl samotný začátek zemětřesení. „Všechny obětí zahynuly při prvním otřesu a nikdo nebyl zraněn při dalších dvou prudkých otřesech. Lidé již byli mimo své domovy,“ řekl státní agentuře IRNA guvernér oblasti Bandar Lengeh Forad Moradzadeh.

V sobotu se otřásla země také pod japonským ostrovem Hokkaidó. Podle Evropsko-středozemního seismologického centra mělo sílu 5,9 stupně. Nejsou však žádné zprávy, že by mělo toto zemětřesení podobně tragické následky jako v Íránu.