Vojáci KLDR překročili demarkační linii, tvrdí Soul. Zněly varovné výstřely

Desítky vojáků KLDR překročily demarkační linii na hranici s Jižní Koreou, píše agentura AFP s odkazem na jihokorejská média. Jihokorejští vojáci reagovali na překročení demarkační linie varovnými výstřely. Podle velení jihokorejské armády vojáky KLDR při jiném incidentu zranil či zabil výbuch min v demilitarizovaném pásmu.

Velení jihokorejské armády podle agentury Jonhap tvrdí, že demarkační linii překročilo dvacet až třicet severokorejských vojáků. Ti se stáhli zpět na území KLDR po varovných výstřelech, palbu neopětovali. Velení jihokorejské armády se nedomnívá, že by vojáci narušili hranici úmyslně.

Od začátku měsíce se jedná již o druhé narušení hranice ze strany sil pchjongjangského totalitního režimu. „Naše armáda pozorně sleduje severokorejské vojenské aktivity v příhraniční oblasti a zároveň se chrání před náhodnými situacemi,“ uvedl generální štáb jihokorejské armády v prohlášení. Podle Soulu Severní Korea zvyšuje stavební činnost v pohraničních oblastech, instaluje například protitankové překážky, zpevňuje silnice a pokládá miny.

Cílem severokorejských aktivit v oblasti hranic je pravděpodobně ztížit severokorejským civilistům nebo vojákům útěk na jih, vedení v Pchjongjangu se tak snaží posílit kontrolu nad svým obyvatelstvem, podotkl štáb jihokorejské armády.

Výbuch min

Při dalším úterním incidentu v demarkační zóně severokorejská armáda zaznamenala několik ztrát kvůli výbuchu min, uvedla podle agentury AFP jihokorejská armáda.

Hraniční pásmo mezi KLDR a Jižní Koreou tvoří čtyři kilometry široké demilitarizované pásmo, které dělí na dvě stejně široké části demarkační linie. Oba státy jsou oficiálně stále ve válečném stavu, jelikož válku vedenou v letech 1950 až 1953 ukončilo jen příměří.