Satelitní snímky ukázaly shromaždiště izraelské vojenské techniky u hranic s Pásmem Gazy

Satelitní snímky ukázaly shromaždiště izraelské armády u hranic s Pásmem Gazy (zdroj: ČT24)

V blízkosti izraelských hranic s Pásmem Gazy vznikají před chystanou pozemní operací Jeruzaléma shromaždiště vojenské techniky. Satelitní snímky ukázaly dvě u severní hranice palestinského území a jedno východně od jeho hranic.

Vojenskou technikou se plní například pole šest kilometrů od přechodu Erez. Detailní snímky ze satelitu ukazují desítky vozidel, z nichž některé jsou tam už více než týden. Na povel čekají tanky Merkava Mark 3, obrněná vozidla Namer i obrněné buldozery D9R.

Izraelská armáda podobná stanoviště nijak neskrývá ani nemaskuje. Satelity spolehlivě odhalily minimálně tři velká shromáždiště. Dvě se nacházejí u severní hranice s Pásmem Gazy a jedno východně od oblasti, nedaleko kibucu Beeri. Tamní jednotky tak čekají na zahájení invaze jen několik kilometrů od místa, kde se konal hudební festival, na který teroristé zaútočili.

Pásmo Gazy je silně osídlenou oblastí s hustou zástavbou a infrastrukturou a mechanizované jednotky s těžkou technikou se budou v takovém terénu poměrně těžce pohybovat, připomněl Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií UNOB. „Tanky jsou (tam) poměrně dosti náchylné na zničení,“ řekl v pořadu 90' ČT24. 

„Jižně od města Gazy je určitý terén, návrší, kde by šlo rozmístit těžkou dělostřeleckou techniku a mířenými údery eliminovat místa, kde se nachází vojenská část Hamásu. Ale použití mechanizované techniky, obrněných vozidel a tanků přímo v zastavěné oblasti je velmi svízelná záležitost a noční můra všech velení armád, které připravují pozemní operaci v takovéto oblasti,“ dodal Petráš. 

Izraelské tanky směřují i na sever. Už dříve armáda židovského státu nařídila vyklizení osad, které leží do dvou kilometrů od hranice s Libanonem. V pondělí následovala dodatečná evakuace dalších čtrnácti osad. Celkem už muselo své domovy opustit více než 120 tisíc Izraelců.