Rusové v Kramatorsku zasáhli plnou restauraci. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky utrpěly zranění

Rusové při útoku na Kramatorsk v Doněcké oblasti zabili nejméně jedenáct lidí a přes šedesát dalších zranili. Podle ukrajinské policie je mezi mrtvými i několik dětí. Ruské střely v úterý večer zasáhly centrum města včetně pizzerie plné lidí. Na místě pokračují záchranné operace, pod sutinami mohou být další lidé. Tři mrtvé si vyžádalo také ruské ostřelování vesnice v Charkovské oblasti, sdělil šéf oblastní správy Oleh Syněhubov.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

„Poblíž místa dopadu bylo poškozeno několik domů, obchodů, kaváren a dalších podniků,“ uvedl předseda oblastní správy Pavlo Kyrylenko s tím, že střely dopadly okolo osmé hodiny večer místního času (19:00 SELČ).

Bilance obětí úderu na Kramatorsk se od středečního rána zvýšila už několikrát. List Ukrajinska pravda s odvoláním na starostu města Oleksandra Hončarenka informoval o jedenácti obětech. Tento údaj potvrdilo i ministerstvo vnitra. Mezi mrtvými jsou tři nezletilí – sedmnáctiletá dívka a dvě čtrnáctileté sestry.

Zranění při ruském úderu utrpělo 61 osob, mezi nimi podle ukrajinské policie i osmiměsíční chlapec, je mimo ohrožení života. Sedm lidí se podařilo vyprostit ze sutin, v jejichž prohledávání pokračují záchranáři.

Horizont ČT24: Útok na ukrajinský Kramatorsk (zdroj: ČT24)

Zranění dále utrpěli mimo jiné tři občané Kolumbie, na místě byli v době úderu také lidé z Nizozemska a novináři z Velké Británie a Vlámska, píše Ukrajinska pravda. 

Ruské síly použily k útoku balistické rakety Iskander, oznámil na platformě Telegram ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Tyto střely jsou určeny například k ničení systémů protivzdušné obrany. Dříve se uvádělo, že místo mohly zasáhnout rakety S-300. 

Restaurace Ria byla oblíbená u tisku i u armády. Před zničenou budovou, ve které i několik hodin po zásahu stále hořelo, se kromě záchranářů, policie a starosty města shromáždil i dav civilistů.

Zbyla jen kovová konstrukce

Z budovy podle Reuters zbyla jen pokroucená spleť kovových nosníků. „Běžela jsem sem hned po výbuchu, protože jsem si tu pronajala kavárnu. (…) Všechno je tam rozmetané na kusy,“ řekla čtyřiašedesátiletá Valentyna. „Nezůstalo tu žádné sklo, okna ani dveře. Je tu jen zkáza, strach a hrůza. Tohle je 21. století.“

Dvaatřicetiletý kuchař Ruslan agentuře AFP potvrdil tvrzení úřadů, že v době úderu bylo v pizzerii „poměrně dost lidí“. Při úderu ho zasypaly sutiny, ale „měl štěstí“ a dostal se ven.

Natalija, žena stojící před restaurací, řekla, že její třiadvacetiletý nevlastní bratr Nikita je stále uvnitř. „Nemohli ho dostat ven (z trosek), byl zasypaný. Spadla na něj střecha,“ uvedla s pláčem.

Ruský agent sledoval, kolik je v restauraci lidí

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) zatkla místního obyvatele, zaměstnance plynárenské společnosti, který podle ní okupantům s útokem pomáhal. Podle SBU měl zadržený za úkol zjistit, zda je restaurace otevřená a kolik je v ní lidí, o čemž ruskou stranu informoval. Skrytě natočil video v kavárně i aut nedaleko ní a poslal jej ruské vojenské rozvědce, píše Ukrajinska pravda. Následoval zásah pizzerie.

Kromě centra Kramatorsku zasáhli Rusové také vesnici Bileňke na sever od města. Zranění tam podle ukrajinských médií utrpělo pět lidí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu prohlásil, že Rusko útočí pouze na ukrajinskou armádní infrastrukturu. To Kreml hlásá od začátku války, jeho tvrzení ale popírají zprávy médií i řada svědectví. V minulosti navíc Rusko přiznalo údery i na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

V polovině tohoto měsíce zasáhly ruské síly také bytový dům ve městě Kryvyj Rih v jižní části Ukrajiny, následkem čehož podle ukrajinských úřadů zemřelo 11 lidí a dalších zhruba třicet utrpělo zranění. V dubnu zemřelo 23 lidí v Umani ve střední části Ukrajiny, kde ruská raketa zasáhla panelový dům. V lednu svým rozsahem šokoval útok na bytový dům v Dnipru, kde podle ukrajinských úřadů zemřelo nejméně 46 lidí.

Studio 6: Ruský útok na ukrajinský Kramatorsk (zdroj: ČT24)

Česká diplomacie: Rusko už dávno není civilizovanou zemí

České ministerstvo zahraničí v reakci na útok uvedlo, že Rusko už dávno není civilizovanou zemí: „Vyzýváme Rusko, aby přestalo vraždit nevinné. Včerejší brutální raketový útok na Kramatorsk stál životy osm civilistů včetně tří dětí a zranil desítky dalších. Rusko rozsévá zlo, násilí, nenávist, brutalitu. Už dávno není civilizovanou zemí,“ napsala česká diplomacie na Twitteru.

Kramatorsk leží na severu Doněcké oblasti, nedaleko měst Slovjansk či Lyman a zhruba třicet kilometrů od frontové linie u Bachmutu, který je už dlouhé měsíce místem aktivního boje ruské a ukrajinské armády. 

„O Kramatorsk se tak či onak bojuje a je terčem ostřelování nejen během této (plnohodnotné ruské) invaze (která začala loni), ale de facto už od začátku války v Donbasu v roce 2014. Je to ten pás dvojměstí Kramatorsk-Slovjansk, který je pro obě dvě strany velmi důležitý,“ přiblížil zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan s tím, že úterní útok je jeden z nejhorších, jaké Kramatorsk zažil.

Loni na začátku dubna, krátce po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo několik desítek lidí.