Rusové nepolevují v útocích u Avdijivky na východě Ukrajiny

Ruské síly se dál snaží prorazit ukrajinskou obranu u Avdijivky na východě Ukrajiny, sdělil na Facebooku generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinské síly podle něj za poslední den odrazily asi dvacet ruských útoků v této oblasti. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze války na Ukrajině upozornil, že ruské armádní vedení se patrně snaží v informačním prostoru diskuze o ruské ofenzivě u Avdijivky omezit.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2023)

  • 23:45

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:38

    Ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích uvedla, že při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár – vzplály cisterny s pohonnými hmotami. Například Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. BBC však také podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

  • 23:28

    Ukrajinský generální štáb ve večerní aktualizaci uvedl, že během úterý ukrajinské síly odrazily více než 45 útoků ruské armády. Operační situace na východě a jihu Ukrajiny podle něj zůstává složitá.

Na tuto snahu ruského armádního vedení upozornili někteří ruští prováleční blogeři s tím, že dostali instrukce, aby se podrobnostem ohledně operací u Avdijivky nevěnovali. Podle ISW je tomu patrně z toho důvodu, že ruská armáda chce mít informace o svých aktivitách v oblasti pod kontrolou.

Ruské síly podle potvrzených záběrů zveřejněných ve čtvrtek a pátek postoupily na jih od vesnice Krasnohorivka, která leží asi pět kilometrů severně od Avdijivky, sdělili také američtí analytici. Podle ISW ale není žádný důkaz pro to, že by ruské síly měly pod kontrolou koksárnu v Avdijivce, jak tvrdily některé ruské zdroje.

Mluvčí Bílého domu John Kirby v pátek vyjádřil přesvědčení, že Ukrajinci ruské útoky u Avdijivky odrazí. „Vypadá to, že ruská armáda používá taktiku lidské vlny, kdy posílá masy špatně vycvičených vojáků přímo na bojiště, bez pořádného vybavení,“ okomentoval podle webu Politico ruské tažení u Avdijivky.

Ve městě, které je pod neustálou ruskou palbou, zůstává ještě 1620 civilistů, sdělil podle BBC News ve vysílání ukrajinské televize starosta Avdijivky Vitalij Barabaš. „Přes den není ve městě klid nikdy. (Rusové) střílí ze všeho, co mají,“ popsal.

Evakuace z města pokračuje, ale postupuje velmi pomalu. V průběhu tohoto týdne odjelo jenom sedm lidí. Obyvatelé Avdijivky, kde před válkou žilo asi třicet tisíc lidí, se z města dostávají jen obtížně, protože nejsou domluvené evakuační koridory. „Na vyvezení jediného člověka je potřeba zapojení mnoha lidí,“ doplnil Barabaš.

Drony nad Černým mořem

Ruská strana informovala o dalších dronových útocích na svém území. Ruské ministerstvo obrany podle serveru BBC News sdělilo, že ruská protivzdušná obrana zničila drony nad Černým mořem, které se snažily zaútočit na objekty v Krasnodarském kraji na jihu Ruska.

Starosta Soči, přímořského města v této oblasti, pak na sociální síti Telegram napsal, že ruská protivzdušná obrana v sobotu ráno sestřelila dva drony u jeho města. Zároveň ujišťoval, že obyvatelům Soči ani turistům nic nehrozí. „V letovisku je úplný klid,“ napsal.