Rusové dál útočí na Donbasu, zasáhli i cíle na severovýchodě a západě země

Rusové pokračují v útocích v operační zóně na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Doněcku, uvádí generální štáb ukrajinské armády. V okolí Severodoněcku u obce Syrotyne ale podle něj utrpěli ztráty a stáhli se. Podle regionálních úřadů vystřelili Rusové rakety na obce v Černihivské a Sumské oblasti na severovýchodě země, po útocích zůstali mrtví či ranění. Ve Lvovské oblasti podle tamních úřadů zasáhli železniční objekt. Rusko tvrdí, že tam zničilo personál ukrajinských záložních útvarů a také zbraně dodané z USA a zemí Evropské unie.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ve své pravidelné ranní zprávě ukrajinský armádní generální štáb uvedl, že letectvo nepřítele ve východní operační zóně útočilo na vojenskou i civilní infrastrukturu. Letecké údery rovněž mířily na průmyslové objekty hluboko na ukrajinském území.

Velitel vojenské správy Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus na sociální síti Telegram informoval o raketovém útoku nepřítele na obec Desna s tím, že na místě jsou mrtví a mnoho raněných. Státní služba pro mimořádné události později podle ukrajinských médií upřesnila, že při útoku zahynulo nejméně osm lidí a dalších dvanáct bylo zraněno. Desna leží blízko hranic s Kyjevskou oblastí, u osady se nachází školicí středisko ukrajinské armády, dodal list Ukrajinska pravda.

Rusové také útočili na obec Ochtyrka v Sumské oblasti, oznámil podle webu listu Ukrajinska pravda šéf správy oblasti Dmytro Žyvyckyj s tím, že nejméně pět lidí utrpělo zranění. Škody jsou podle něj na civilních objektech, například na soukromých domech či mateřské škole. Hoří také sklady.

Útok ve Lvovské oblasti

V noci na úterý byla slyšet série explozí v západoukrajinském Lvově. Oběti ani zranění z místa hlášeny nejsou, sdělil šéf správy oblasti Maksym Kozyckyj.

Kozyckyj původně podle CNN uvedl, že ruské raketové údery cílily na ukrajinskou vojenskou základnu nedaleko polských hranic v Javorivu, později ale sdělil, že cílem byl objekt Lvovských drah, místní pobočky národního vlakového dopravce, v Javorivském okrese. Kozyckyj upřesnil, že útok poškodil železniční infrastrukturu. Rakety podle něj letěly směrem z východu a tři z nich sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Žádná z raket přímo nezasáhla Lvov, uvedl starosta Andrij Sadovyj. Podle některých zpráv ale bylo ve městě slyšet v rychlém sledu po sobě osm až deset výbuchů, popsala agentura Reuters. Krátce před explozemi se rozezněly varovné sirény a lidé dostali upozornění, že se mají skrýt na bezpečném místě. „Ani jedna raketa nedopadla ve Lvově. Dobrá práce sil protivzdušné obrany. Z toho důvodu nevíme, zda bylo naše město tentokrát cílem, nebo ne,“ dodal starosta.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho armáda zničila ve Lvovské oblasti americké a evropské zásilky zbraní a také personál ukrajinských záložních útvarů.

Lvov, klíčový dopravní uzel na západě Ukrajiny, a jeho okolí byly od začátku ruské invaze zasaženy několikrát. Při útoku na vojenskou základnu v Javorivu zemřelo v polovině března přes třicet lidí.