Ruský útok zničil charkovskou televizní věž

Ruské síly v pondělí odpoledne zničily televizní věž v Charkově na východě Ukrajiny. Na internetu se šíří videozáznamy, které zachycují, jak se část 240 metrů vysoké stavby hroutí k zemi. Na místě jsou problémy s digitálním signálem, oběti na životě si útok nevyžádal, sdělil šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Na jiném místě v témže regionu si ruské ostřelování vyžádalo jeden lidský život.

„Během poplachu byli pracovníci v krytu. Oběti na životě nejsou. V současné době jsou výpadky digitálního televizního signálu,“ napsal na komunikační platformě Telegram Syněhubov.

Televizní věž v Charkově se stala terčem ruského bombového útoku už začátkem ruské invaze na Ukrajinu v březnu 2022, připomněla agentura Unian. Věž byla tehdy poškozena a byla dočasně mimo provoz, ale vydržela. Vysílač byl v provozu od roku 1981.

Zřícení televizní věže po útoku ruskou raketou v Charkově (zdroj: Reuters)

„Je to očividné zastrašování, aby teror byl viditelný po celém městě a aby se pokusili omezit Charkov v komunikaci a v přístupu k informacím,“ prohlásil o ruském útoku prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve večerním projevu ujistil, že na obnovení signálu se pracuje.

Město ležící nedaleko hranic bylo terčem útoků také nedávno, když rakety zasáhly energetickou infrastrukturu.