Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Události: Charkov bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.

Aktuální situaci ve veterinární klinice v Charkově ocení asi jen sova. Právě nočnímu ptákovi nevadí výpadky elektřiny a světla, řada zvířat ale vyžaduje dohled čtyřiadvacet hodin denně.

„Potřebujeme je léčit. Potřebují teplo, potřebují kyslík. Generátory kyslíku fungují pro zvířata, která mají poškozené plíce nebo nějaké problémy se srdcem, s krevním oběhem,“ vysvětluje veterinář Roman Suvorov.

Ordinace může normálně fungovat i díky generátoru. Ale ani ten kvůli hluku nemůže běžet celý den. Po dvanácté hodině ho musí vypínat, poté mohou na klinice pracovat jen s baterkami.

I přes riziko útoku se snaží elektrárnu opravit

Charkov o energie připravily ruské útoky na klíčovou infrastrukturu. Elektrárnu na kraji města kvůli ostřelování za poslední dva roky třiadvacetkrát odpojili od sítě. Největší ránu jí koncem března zasadila raketa Iskander.

„V tuto chvíli stanice nemůže fungovat, ani neposkytuje elektřinu. Ale děláme vše pro to, abychom toto zařízení obnovili,“ říká ředitel elektrárny TEC-5 Oleksandr Minkovyč. Ještě před válkou přitom zajišťovali elektřinu pro polovinu obyvatel a teplo pro víc než třetinu města.

I kvůli zničení jedné turbíny se v Charkově ocitlo bez dodávek energie okolo milionu obyvatel. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského se Moskva útoky snaží o vylidnění oblasti.

Zaměstnanci se ale i přes nebezpečí dalších úderů pustili do opravy objektu, které potrvají minimálně rok. Jeden ze zaměstnanců elektrárny, Ivan míní, že musí pracovat i přes riziko. Elektřinu potřebují všichni obyvatelé Charkova, říká.

Problémem je, že město je jen pár desítek kilometrů vzdálené od ruských hranic, a střela tak letí necelou minutu. „Nejdřív slyším rakety a alarm se spustí až potom,“ popisuje ředitel elektrárny Minkovyč.

Nedostatek dodávek tepla v Charkově vyřešilo počasí. Na několikahodinové výpadky elektřiny si ale místní i jejich zvířata musejí zvykat.