Rusko vyzbrojuje Krym. K Sevastopolu poslalo protiraketový systém

Ruská armáda přesunula na Krym druhou divizi moderních protiraketových systémů S-400. Informovala o tom agentura TASS. První divizi Moskva nasadila ve východní části anektovaného poloostrova na jaře minulého roku poblíž přístavu Feodosija.

Rusko ukrajinský Krym anektovalo na jaře 2014 a jeho připojení k centrálním částem země chce posílit stavbou mostu přes Kerčský průliv mezi Černým a Azovským mořem. Za anexi poloostrova obývaného převážně ruskojazyčným obyvatelstvem (a porušení garance územní celistvosti Ukrajiny) následovaly americké i unijní hospodářské sankce i zvýšení napětí v regionu.

Spojené státy už v prosinci oznámily, že na východ Ukrajiny, kde existují dvě separatistické republiky při ruské hranici, dodají obranné zbraně. Případný kontrakt, který bude mimo jiné údajně zahrnovat 210 protitankových střel Javelin a 35 odpalovacích zařízení v hodnotě 47 milionů dolarů (přes miliardu korun), musí schválit Kongres.

Rusko nyní reaguje militarizací Krymu. Druhá divize S-400 bude z pozice u přístavního města Sevastopol na jihu poloostrova kontrolovat vzdušný prostor nad hranicí s Ukrajinou. Moderní protiraketový systém, jenž má podle Moskvy bránit ruské hranice, lze do bojového režimu nastavit za méně než pět minut, řekl agentuře Interfax Viktor Sevosťjanov, důstojník ruských vzdušných sil.