Rusko hlásí zmaření další série útoků dronů na svém území. Letiště u Moskvy omezila provoz

Ruská armáda v pondělí ohlásila zmaření dalších dvou dronových útoků v okolí Moskvy a jednoho v sousední Kalužské oblasti. Úlomky jednoho z dronů se zřítily na rezidenční oblast v Istrinském okrese západně od Moskvy, přičemž způsobily zranění dvěma lidem a lehce poškodily několik domů, uvedl na komunikační platformě Telegram gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Letiště Vnukovo a Domodědovo ráno dočasně omezila provoz.

„21. srpna kolem 06:50 moskevského času (05:50 středoevropského času) byl zmařen pokus kyjevského režimu o teroristický útok dronem,“ sdělilo ruské ministerstvo. Úlomky dronu se zřítily podle ministerstva nad vesnicí Pokrovskoje v Ruzském okrese Moskevské oblasti, aniž by někomu způsobily zranění. Útok ruské ministerstvo připsalo ukrajinským silám. Kyjev oficiálně tvrdí, že na území Ruska neútočí.

Posléze ministerstvo informovalo o druhém dronu, který ruská armáda zlikvidovala asi hodinu po tom prvním v Istrinském okrese, taktéž západně od Moskvy. Novinářka propagandistické ruské stanice RT Margarita Simonjanová k tomu uvedla, že trosky dronu se zřítily jen o ulici dál od jejího domu, a zveřejnila fotografii dýmu stoupajícího nad domy. Gubernátor Moskevské oblasti Vorobjov posléze na komunikační platformě Telegram sdělil, že incident způsobil zranění dvěma lidem, z nichž jeden byl hospitalizován. 

Další dron se „nehledě na složité meteorologické podmínky“ podařilo zničit v Kalužské oblasti jihozápadně od Moskvy, oznámil na Telegramu její gubernátor Vladislav Šapša. Incident se podle něj obešel bez zranění.

Letiště pozastavila provoz

Letiště Domodědovo jižně od Moskvy a Vnukovo jihozápadně od metropole ráno pozastavila provoz, informovala agentura TASS. Odlety i přílety byly omezeny od zhruba půl sedmé moskevského času (5:30 středoevropského času). Zhruba o dvě hodiny později byl provoz obnoven.

Dronové útoky v Moskvě či jejím okolí a také v ruských regionech poblíž hranic s Ukrajinou nejsou v poslední době ničím výjimečným. Podle hodnocení médií jsou přinejmenším některé z těchto událostí dílem ukrajinských sil, Kyjev se však k útokům většinou oficiálně nehlásí.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení dronu mířícího na Moskvu také v neděli. V noci na neděli kromě toho bezpilotní letoun narazil do střechy nádražní budovy v ruském Kursku, kde poté vypukl požár. V pátek ruské úřady informovaly o incidentu, při kterém trosky dronu poškodily jeden z pavilonů hlavního moskevského výstaviště.