Rusko chce zakázat videohru o československých legionářích

Ruská prokuratura požaduje zákaz distribuce počítačové hry Last Train Home (Poslední vlak domů), kterou vyvinulo brněnské studio Ashborne Games, informoval server Meduza. Hra o československých legionářích podle ruských úřadů podněcuje nenávist vůči vládě v Moskvě a vojákům Rudé armády.

Prokuratura podle Meduzy tvrdí, že hra neodpovídá „tradičním hodnotám současné ruské společnosti“, „obsahuje nepravdivé informace o činnosti tehdejších státních orgánů“ a „popírá historická fakta a glorifikuje představitele československých legií“. To podle ní může poškodit „duševní a sociální zdraví dětí“.

Moskva od své plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022 zintenzivnila boj proti tomu, co nazývá západní hodnoty. Zároveň tvrději postihuje média a zahraniční internetové služby a s řadou technologických společností vede spory ohledně obsahu.

V Last Train Home se hráči podle vývojářů vydávají na „zoufalou misi do hlubin válkou zničené pustiny a nelítostné krajiny Sibiře“. Hra podle nich líčí zážitky československých legionářů a jejich odhodlání vrátit se po první světové válce do nově vzniklé republiky.

Tvůrcům s tvorbou videohry pomáhali historici nebo legionářská obec. Některé detaily si ale museli přizpůsobit, aby seděly do zápletky hry. „Třeba veškeré události jsme smrskli do rozpětí jednoho roku, i když to probíhalo v pěti letech,“ popsal vedoucí vývojářů Ashborne Games Petr Kolář.