Devět tisíc kilometrů Ruskem. Vývojáři pracují na videohře o československých legionářích

Studio 6: Počítačová hra o československých legionářích (zdroj: ČT24)

Speciální počítačovou hru o československých legionářích připravují brněnští vývojáři. Inspirovali se historickými událostmi při občanské válce v Rusku a cestou legionářů domů. Na hře proto spolupracovali i historici. Vyjít má ještě letos.

„V průběhu hry bude hráč zažívat depresi, nebo spíš napětí. Cesta jako taková je velmi náročná,“ popsal hru založenou na anabázi legionářů přes Sibiř do Vladivostoku a zpět do Evropy vedoucí vývojářů Ashborne Games Petr Kolář.

„Na druhou stranu by si to měl hráč do značné míry užít, protože prožije celých devět tisíc kilometrů po transsibiřské magistrále,“ přiblížil. „Mezitím bude bojovat, starat se o svoji posádku, starat se o svůj vlak a možná se naučí i něco o historii,“ řekl o strategické hře.

Některé detaily hry se od reality liší

Zápletka začíná v okamžiku uzavření Brestlitevského míru, kterým Rusko ustoupilo z bojů první světové války. Dohoda zároveň uzavřela západní hranici země. „Legionáři se museli vydat na východ přes transsibiřskou magistrálu, kterou tehdy celou ovládli,“ uvedl Kolář. Z Vladivostoku pak loďmi putovali přes Ameriku do Evropy. „Chtěli se ještě dál zapojit do bojů o nově vznikající republiku,“ doplnil Kolář.

Tvůrcům hry pomáhali historici nebo legionářská obec. „Hned na začátku jsme vyrazili na Legiovlak, což je muzeum na kolejích, které má Československá obec legionářská. Tam jsme si prozkoumali detaily o historii s tím, že obec legionářská nám poskytla spoustu rešerší,“ řekl Kolář.

Přiznal však, že některé detaily si tvůrci museli přizpůsobit, aby seděly do zápletky hry. „Třeba veškeré události jsme smrskli do rozpětí jednoho roku, i když to probíhalo v pěti letech.“

Poukázal také na to, že hráči mohou mít v řadách vojáků také ženy, a to přesto, že oficiálně během první světové války nemohly sloužit. „Měli jsme poznámky od historiků, že ženy byly ve vlaku a často i bojovaly,“ uvedl Kolář.

Na hře její vývojáři stále pracují. Na trh by se měla dostat ještě tento rok, dostupná bude i v češtině.