TÉMA

Počítačová hra

Snažím se zachytit hlavně atmosféru, říká tvůrce simulátoru pražského metra

V době padesátého výročí metra vzbudilo pozornost i jeho nové virtuální ztvárnění. Počítačová hra Back in Service zatím umožňuje zájemcům řídit soupravu historických vozů Ečs na trase A. Po večerech ji začal tvořit vývojář Dominik Vojta. Aby získal prostředky k dokončení svých plánů, zahájil crowdfundingovou kampaň, která měla velký úspěch. Dominik Vojta poskytl rozhovor pro Události, komentáře, vedl ho s ním Daniel Takáč.
15. 5. 2024|

Devět tisíc kilometrů Ruskem. Vývojáři pracují na videohře o československých legionářích

Speciální počítačovou hru o československých legionářích připravují brněnští vývojáři. Inspirovali se historickými událostmi při občanské válce v Rusku a cestou legionářů domů. Na hře proto spolupracovali i historici. Vyjít má ještě letos.
12. 6. 2023|
Doporučujeme

Lootboxy tlačí počítačové hráče k utrácení za náhodu. Kritici v tom vidí hazard a chtějí zákaz

Hledání truhly s pokladem je ústřední zápletkou velkého množství příběhů, v nichž figurují piráti. Aktuálně ovšem virtuální obdoba těchto truhel dominuje značné části videoherního trhu. Jen s tím rozdílem, že není potřeba mít k získání „pokladu“ mapu, ale skutečné peníze. Takzvané lootboxy jsou podle expertů rizikem především pro děti, které často u videoher tráví hodně času. A vadí i některým českým politikům, kteří v tomto videoherním mechanismu vidí jakýsi předstupeň ke „klasickému“ hazardu. Zároveň hovoří o tom, že je žádoucí lootboxy regulovat či zakázat.
28. 4. 2023|

Počítačová hra 1428 propojuje husity s fantasy, přístupná je i lidem se zrakovým postižením

Dobu husitských válek a fantasy spojuje nová počítačová hra s názvem 1428 a podtitulem Shadows over Silesia, tedy Stíny nad Slezskem. O herní novince se mluví nejen kvůli zasazení do středověku, ale také v souvislosti s prvky, které ji umožňují hrát i lidem se zrakovým postižením.
11. 11. 2022|

Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game

Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|

Nová česká videohra nechá hráče zažít odsun Němců i kolektivizaci zemědělství

Poválečný odsun Němců a kolektivizace zemědělství jsou dvě hlavní témata nové počítačové hry Svoboda 1945: Liberation. Hráči v ní v roli památkářů odhalují minulost vesnice v českém pohraničí. Vytvořili ji vývojáři z Karlovy univerzity.
3. 8. 2021|