Rusko a Ukrajina si vyměnily přes dvě stě zajatců. Byli mezi nimi i obránci Azovstalu

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se do Moskvy z ukrajinského zajetí vrátilo 106 ruských vojáků. Dalších sto lidí se vrátilo na Ukrajinu z Ruska, uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Mezi vyměněnými jsou i obránci mariupolských oceláren Azovstal.

„Podařilo se nám provést další velkou výměnu zajatců. Vracíme domů sto našich lidí – vojáků, námořníků a příslušníků pohraniční stráže a národní gardy. Mezi nimi jsou obránci Mariupolu, Azovstalu, Hostomelu,“ uvedl na Telegramu Jermak. Někteří ze zajatců podle něj utrpěli vážná zranění nebo se nakazili nemocemi.

Podle listu Ukrajinska pravda je mezi vyměněnými také Valerie Karpilenková, která krátce po začátku velké ruské invaze loni v únoru vstoupila do pluku Azov a později bránila Mariupol a místní ocelárny Azovstal. V krytu pod Azovstalem se vdala za spolubojovníka Andreje, který dva dny nato padl.

Karpilenková vydržela v Azovstalu až do konce bojů loni v květnu, kdy ukrajinské vedení ve snaze zachránit životy obránců vydalo rozkaz zastavit odpor. Společně s dalšími vojáky byla zajata a převezena do věznice Olenivka. Po útoku na tuto kolonii v okupované Doněcké oblasti měla skončit na ruském území. Matka jejího manžela se od té doby snažila zjistit, co se se snachou stalo, a bojovala za to, aby se vrátila zpět na Ukrajinu.

Zajatce si Ukrajina s Ruskem vyměňuje pravidelně. Do své vlasti se naposledy letos v březnu vrátilo 130 Ukrajinců a Ukrajinek, které Kyjev vyměnil za devadesát ruských vojáků.