Republikánský kandidát na prokurátora manipuloval s volebním přístrojem, uvádí Reuters

Republikánský kandidát na post generálního prokurátora v Michiganu patřil do skupiny, která získala neoprávněný přístup k volebnímu přístroji, když se snažila najít důkazy pro nepodložená tvrzení o podvodech šířená exprezidentem Donaldem Trumpem. Tvrdí to agentura Reuters na základě analýzy soudních podání a veřejně dostupných materiálů. Podle informací webu The Detroit News michiganská prokuratura v této souvislosti podezírá celkem devět lidí a připravuje půdu pro jejich formální obvinění.

Kromě Matthewa DePerna, který na nejvyššího policejního činitele ve státě kandiduje s podporou Trumpa, údajně hrozí trestní stíhání také jisté republikánské člence státního parlamentu nebo šerifovi jednoho z michiganských okresů. Informoval o tom také web Politico. Úřad generální prokurátorky Dany Nesselové, což je zástupkyně Demokratické strany, skupinu podezírá ze spiknutí s cílem zmocnit se volebních zařízení, píše The Detroit News.

Reuters uvádí, že lidé pracující pro DePerna v jistém momentě získali přístup k přístroji na sčítání hlasů používanému v obci Richfield Township. Podotýká, že podle zákonů státu Michigan je poskytnutí nepovoleného přístupu k volebním systémům těžkým zločinem, stejně jako snaha takovýto přístup získat.

Zpravodajská agentura už na jaře popsala několik případů, kdy se republikánští politici a aktivisté propagující falešná tvrzení o volebních podvodech pokusili v různých koutech USA proniknout do hlasovacích systémů. Některé z těchto pokusů byly údajně úspěšné a vyvolávaly obavy o zabezpečení techniky používané při volbách. Ve čtyřech případech volební úředníci usoudili, že je třeba přístroje znovu certifikovat nebo úplně nahradit.

DePerno kandiduje do čela úřadu, který jej vyšetřuje

Generální prokurátorka Nesselová v této věci spustila vyšetřování letos v únoru. Informace o tom, že republikán DePerno je mezi podezřelými, ji vystavuje do střetu zájmů, neboť v podzimních volbách hodlá svou funkci obhajovat. Podle The Detroit News nyní její úřad usiluje o jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by rozhodl o tom, zda vznést obvinění a případně jaká.

„Na začátku tohoto vyšetřování střet zájmů nebyl přítomný,“ napsala kancelář Nesselové nezávislému orgánu, který by mohl zvláštního vyšetřovatele jmenovat. „Ovšem s postupem vyšetřování se dostavila fakta o tom, že DePerno byl jedním z hlavních strůjců zločinného spiknutí,“ pokračuje žádost podle webu Politico.

Generální prokuratura tvrdí, že DePerno a další přesvědčovali lokální volební úředníky, aby jim předali volební přístroje, s nimiž pak manipulovali na hotelech nebo v jiných pronajatých prostorách. Při jedné z takovýchto schůzek na začátku roku 2021 byl údajně přítomen i DePerno. Podle Politico nejmenované zdroje zapojené do vyšetřování uvedly, že existují i další důkazy spojující republikánského kandidáta s narušováním volebních systémů.

Zajistí spravedlivé volby, prohlásil o DePernovi Trump

DePerno v neděli večer na žádosti médií o komentář nereagoval. Právník z města Kalamazoo předtím směřoval k zisku republikánské nominace na post generálního prokurátora. Delegáti jeho kandidaturu podpořili už na jaře a očekávalo se, že strana svou volbu potvrdí při sjezdu na konci měsíce. „Postará se o to, že budete mít právo a pořádek a spravedlivé volby,“ prohlásil o DePernovi exprezident Trump, který svého spojence vyzdvihoval ve víkendovém projevu v Dallasu.

Republikáni napříč Spojenými státy posílají do listopadových kongresových a státních voleb kandidáty, kteří se hlásí k Trumpově konspirační teorii o „krádeži“ prezidentské volby roku 2020. Politici zpochybňující vítězství demokrata Joea Bidena kandidují například na guvernéra Pensylvánie nebo Marylandu a také do pozic v čele organizace voleb v několika amerických státech, včetně Michiganu.