Rakousko rozbilo skupinu mladých radikálů. Aktivně podporovali Islámský stát

Rakouské úřady rozbily desetičlennou skupinu islamistických radikálů ve věku 15 až 23 let. Informovala o tom v úterý agentura APA s odvoláním na zpravodajskou službu DSN. Podezřelí se angažovali ve prospěch takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu.

Skupina působila v okrese Linec venkov a jejími členy bylo devět mužů a jedna žena. Ve vazbě skončil osmnáctiletý mladík. Podezřelí pocházejí z Rakouska, Turecka, Iráku, Ruska a Chorvatska nebo jsou bez státní příslušnosti. Někteří z nich byli už dříve trestaní.

Členové skupiny podle APA verbovali lidi do teroristických organizací a plánovali zřízení modlitebny s vlajkou IS. Při domovních prohlídkách na začátku června u nich úřady zabavily desítky mobilních telefonů, přenosných a stolních počítačů, další datové nosiče a propagandistický materiál.

 Kromě toho je skupina podezřelá, že k činům naváděla devatenáctiletého muže, který v dolnorakouském Sankt Pöltenu nastříkal graffiti se symbolikou IS a dopustil se dalších poškození majetku. Tento muž byl mezitím nepravomocně odsouzen ke dvěma rokům vězení, částečně podmínečně.

Proti podezřelým je vedeno vyšetřování kvůli podezření ze zločinného a teroristického spolčení. Další podrobnosti kontrarozvědka z důvodu vyšetřování nesdělila.