Pumový útok v kábulské mešitě má přes dvacet obětí a desítky zraněných

Nejméně jednadvacet lidí zahynulo a 33 dalších bylo zraněno při středečním večerním pumovém útoku v kábulské mešitě. Podle agentury Reuters o tom informovala tamní policie. Mezi zraněnými jsou i děti. Bilance může nadále stoupat, silný výbuch mešitou otřásl v době večerních modliteb.

Svědci agentuře Reuters sdělili, že exploze byla slyšet v severní kábulské čtvrti a tlaková vlna rozbila okna sousedních budov. Podle očitých svědků byl pachatelem sebevražedný útočník. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Jde o další ze série útoků, které zemi sužují rok poté, co moc převzalo povstalecké hnutí Taliban. Za řadu z nich je zodpovědná místní odnož radikální organizace Islámský stát (IS), která se zaměřuje na cíle spojené s Talibanem i na civilisty.

Minulý týden se IS přihlásil k zodpovědnosti za smrt význačného duchovního z řad Talibanu, který byl zabit ve svém náboženském středisku v Kábulu. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid útoky odsoudil a prohlásil, že „pachatelé podobných zločinů budou brzy pohnáni před spravedlnost a potrestáni“.